ΠΑΜΕ: “Η κυβέρνηση αφήνει έξω από τα ολοήμερα νηπιαγωγεία και δημοτικά χιλιάδες παιδιά”

PAME ekpaideytikonΓια “κυβερνητική κοροϊδία” κάνει λόγο το ΠΑΜΕ σε ό,τι αφορά στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας σε σχέση με τον προγραμματισμό λειτουργίας των ολοήμερων δημοτικών και νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2016-2017.

Όπως αναφέρει το ΠΑΜΕ, “με την εγκύκλιο 87776/Δ1 που απέστειλε στα σχολεία στις 30-5-2016, το υπουργείο Παιδείας έχει δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση, μια μέρα πριν ξεκινήσουν οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία. Για πρώτη φορά μετά το 1997, θέτει κριτήρια για την εγγραφή στο ολοήμερο νηπιαγωγείο, αντίστοιχα με το δημοτικό (…) Πετάει δηλαδή και τα νήπια έξω από τα ολοήμερα νηπιαγωγεία, με οδυνηρές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες και τις νηπιαγωγούς! Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που κλείνει εκατοντάδες νηπιαγωγεία, αφού διπλασιάζει τον ελάχιστο αριθμό νηπίων (από 7 σε 14) για τη λειτουργία τμήματος. Την ίδια στιγμή, παρά το ότι στις φόρμες εγγραφής αναφέρονται τα προνήπια, δεν υπάρχει καμία δέσμευση ότι θα παρθούν τα προνήπια στο δημόσιο νηπιαγωγείο, αφού στο άρθρο 35 αναφέρονται μόνο νήπια, υποχρεωτική παραμένει η μονοετής φοίτηση και η πικρή πείρα των προηγούμενων χρόνων αποτυπώνει 60.000 προνήπια απέξω!”.

Σε σχέση με τα ολοήμερα δημοτικά, το ΠΑΜΕ θεωρεί πως το υπουργείο, ενώ καταργεί επί της ουσίας την πλειοψηφία των ολοήμερων τμημάτων -αφού θέτει ως προϋπόθεση στο ολοήμερο πρόγραμμα να γράφονται και να φοιτούν οι μαθητές των οποίων και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους-, προχωρά σε μια κίνηση ελιγμού κάτω από το βάρος των τεράστιων αντιδράσεων, αναφέροντας ότι “θα γίνονται στα ολοήμερα δημοτικά δεκτά και παιδιά που οι γονείς τους θα έχουν κάρτα ανεργίας ή ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες”. “Η απάτη της κυβέρνησης όμως”, σημειώνει το συνδικαλιστικό μέτωπο που πρόσκειται στο ΚΚΕ, “αποκαλύπτεται από την ίδια την εγκύκλιο, η οποία αναφέρει ρητά ότι στη φάση συγκρότησης ολοήμερων τμημάτων θα λαμβάνονται υπόψη κατά προτεραιότητα τα παιδιά που και οι δύο γονείς τους εργάζονται. Επιπλέον, το υπουργείο φαίνεται να «ξεχνά» πως υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι που για διάφορους λόγους δεν έχουν ούτε κάρτα ανεργίας!”.

Για τους λόγους αυτούς το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους γονείς που επιθυμούν και έχουν ανάγκη τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν ολοήμερο δημοτικό και νηπιαγωγείο να καταθέσουν αίτηση, ανεξαρτήτως αν πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Προτρέπει ακόμη τους συλλόγους διδασκόντων των σχολικών μονάδων να αποφασίσουν ότι οι διευθυντές και προϊστάμενοι θα παραλάβουν τις αιτήσεις από όλους τους ενδιαφερόμενους γονείς. “Το ίδιο να γίνει και ως προς τις εγγραφές των προνήπιων αλλά και με τη λειτουργία πρωινής ζώνης στα δημοτικά”, τονίζει το ΠΑΜΕ, καλώντας τα σωματεία και τους συλλόγους γονέων να στηρίξουν με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις σε επίπεδο σχολείου, Διεύθυνσης και Περιφέρειας τις παραπάνω αποφάσεις.

Υπενθυμίζει τέλος ότι στις 4/6 προγραμματίζεται συλλαλητήριο στην Ομόνοια και στις 8/6 απεργία των εκπαιδευτικών με αντίστοιχη κινητοποίηση.