Παναγιωτακάκος: Επιστολή-παρέμβαση για τις εξευτελιστικές τιμές των εσπεριδοειδών

Panagiotakakos - epistoli

Panagiotakakos - epistoli

Επιστολή απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Ευρώτα κ. Ηλίας Παναγιωτακάκος προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, τον αναπληρωτή υπουργό του ΥΠΑΑΤ κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη, τον γενικό γραμματέα ΥΠΑΑΤ κ. Μόσχο Κορασίδη, τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και στον πρωθυπουργό, προκειμένου να ζητήσει παρέμβαση για τις εξευτελιστικές τιμές των εσπεριδοειδών:

“Εν μέσω της πρωτοφανούς και πολυεπίπεδης κρίσης, το αγροτικό εισόδημα δέχεται άλλο ένα βαρύ χτύπημα στην παραγωγή των εσπεριδοειδών του δήμου Ευρώτα, αλλά και της Λακωνίας γενικότερα.

Οι τιμές των πορτοκαλιών –κυρίως της ποικιλίας Valencia– που αντιστοιχούν για τα επιτραπέζια πωλήθηκαν σε μικρές βεβαίως ποσότητες από το χωράφι έως 10 λεπτά/κιλό, ενώ στο ράφι για την αγορά από τον καταναλωτή αγγίζουν έως και τα 80 λεπτά/κιλό. Στα πορτοκάλια χυμοποίησης ο κύριος όγκος παραγωγής πωλήθηκε ως πορτοκάλια χυμοποίησης με τις τιμές να φτάνουν έως 4 λεπτά/κιλό. Αυτή η μέθοδος προσφέρεται ώστε σημαντικές ποσότητες να καταλήγουν στο ράφι ως επιτραπέζια, με μεγιστοποίηση το κέρδος των εμπόρων.

Για άλλη μια φορά οι διακηρύξεις για υγιή ανταγωνισμό και σπάσιμο των καρτέλ είναι γράμμα κενό, με αποτέλεσμα οι αγρότες να βρίσκονται σε απόγνωση και αμηχανία για την αντιμετώπιση ακόμα και των βασικών υποχρεώσεων.

Επίσης το κλείσιμο σημαντικών αγορών επιδεινώνει τα προβλήματα και δημιουργεί αδιέξοδο στις αγροτικές οικογένειες του δήμου μας, αλλά και της Λακωνίας.

Παρότι η χώρα μας έχει την προεδρία της ΕΕ αυτή την περίοδο και θα έπρεπε να αναπτύξει σημαντικές πρωτοβουλίες που αφορούν το “διά ταύτα” της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος, εντούτοις η αδιαφορία σφραγίζει τις πολιτικές επιλογές σας.

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι εισήλθαμε στην τροχιά της έκθεσης Mckinsey για τη δημιουργία “Greek foods Company”, ώστε το κλίμα της αβεβαιότητας και της σύγχυσης να παραγάγει τον “αγροτικό πανικό” με συνέπεια τον επιπλέον εξευτελισμό των τιμών των αγροτικών προϊόντων στο χωράφι.

Αυτό ας έχουν κατά νου και οι έμποροι που κινούνται στην περιοχή, γιατί αυτά τα οργουελικά σενάρια θα αφομοιώσουν και τους ίδιους.

Καλείται η ελληνική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα τεσσάρων κατευθύνσεων:

Α) Έλεγχος του συστήματος παραγωγή – εμπορία – κατανάλωση, με σπάσιμο των καρτέλ και άνοιγμα του υγιούς ανταγωνισμού.

Β) Άμεσες διπλωματικές διαπραγματεύσεις με τις προνομιούχες χώρες εισαγωγής αγροτικών προϊόντων, με αιχμή αυτή την περίοδο τα εσπεριδοειδή.

Γ) Εισοδηματική ενίσχυση των πληττομένων αγροτικών νοικοκυριών, στο επίπεδο του κοινωνικού μερίσματος, από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Δ) Άμεση απαγόρευση εισαγωγής πορτοκαλιών από τη Νότια Αφρική, λόγω της αρρώστιας της μαύρης κηλίδας.

Καλείται το σύστημα εμπορίας να αλλάξει το κλίμα προσφοράς και ζήτησης, τονώνοντας τον παραγωγικό ιστό από τον όποιο ζει και όχι αποσαθρώνοντας το αγροτικό εισόδημα. Είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί μια στέρεα οικονομική βάση συνεργασίας, γιατί ο καιρός γαρ εγγύς που αλλότρια συμφέροντα θα αφομοιώσουν και τη δική τους δραστηριότητα.

Ο δήμαρχος Ευρώτα, η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο, σταθερά και αταλάντευτα, συνεργάζονται με τους αγρότες μας και θα προασπίσουν με συνέπεια και συνέχεια τα υγιή αιτήματά τους.

Η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή ήταν και παραμένει πρώτιστο καθήκον και υποχρέωση.

Καλούμε και την ελληνική κυβέρνηση να πράξει το ίδιο άμεσα και έμπρακτα”.