Πανελλαδική μέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα σουπερμάρκετ

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λακωνίας, στηρίζει την κοινή απόφαση δεκάδων σωματείων εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν σε πανελλαδική μέρα δράσης, την Τετάρτη 15 Απρίλη, για τους εργαζόμενους των αλυσίδων σουπερμάρκετ, με σύνθημα”στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι! Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας”.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν “τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που προτείνουν οι επιστήμονες, η ΔΑΣ Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λακωνίας θα βρεθεί στα καταστήματα, στην έναρξη των βαρδιών, στα διαλείμματα, στο σχόλασμα. Θα αναδείξουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, θα καταγγείλουμε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία στην οποία κλείνει τα μάτια το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού. Δεν εκπλήσσει κανέναν η αφάνεια τους καθώς έτσι λειτουργούσε (δεν) και πριν την εξάπλωση του κορωνοιού, με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης.

Το όπλο μας είναι η αλληλεγγύη!

Διεκδικούμε:

Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των super market που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.

Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.

Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με οκτάωρο και πενθήμερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.

Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα τζάμια προστασίας στα ταμεία.

Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.

Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.

Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας”.