Επίσκεψη της υφυπουργού Οικονομικών κ. Κατερίνας Παπανάτσιου πραγματοποιήθηκε χθες στο νομό μας.

Αφού αρχικά βρέθηκε στη ΔΟΥ Σπάρτης και εν συνεχεία συσκέφθηκε στα γραφεία της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με την Ένωση Φοροτεχνικών – Λογιστών Λακωνίας, η κυβερνητική αξιωματούχος παραχώρησε το μεσημέρι συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Προλογίζοντάς την ο Σταύρος Αραχωβίτης χαρακτήρισε την υφυπουργό άριστη γνώστρια των αγροτικών και οικονομικών ζητημάτων, σημείωσε ότι έχουν τελεσφορήσει πάμπολλα από τα ζητήματα στα οποία συνεργάστηκε μαζί της και εξέφρασε την άποψη πως πρόκειται για “τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση”. Ανταποδίδοντας την έκφραση εκτίμησης, η κ. Παπανάτσιου ανέφερε πως οι λάκωνες είναι τυχεροί που εκπροσωπούνται κοινοβουλευτικά από τον κ. Αραχωβίτη, για τον οποίο είπε πως θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται σε υπουργική θέση.

Προχωρώντας στα θέματα της πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας, η υφυπουργός ανέφερε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια διπλή μάχη σε εξωτερικό και εσωτερικό, ώστε να αντιμετωπιστούν όλα εκείνα τα προβλήματα που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Δήλωσε επίσης πως η διαπραγμάτευση αποτελεί μια σύγκρουση για το δίκαιο του ελληνικού λαού και πως η κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία που να διαμορφώνει προϋποθέσεις για έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία.

Όπως τόνισε, επείγει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει στη συνέχεια στη δίκαιη ανάπτυξη που οραματίζεται. Τα εργασιακά, τα ενεργειακά και τα μεσοπρόθεσμα είναι σημεία-κλειδιά, ωστόσο η ίδια θεωρεί πως τα όποια προβλήματα θα ξεπεραστούν και θα επέλθει συμφωνία. Ειδικά ως προς τις συλλογικές συμβάσεις έκανε λόγο για “κόκκινη γραμμή” της ελληνικής πλευράς και εξέφρασε αισιοδοξία για ευρωπαϊκή στήριξη ενάντια στις πιέσεις που ασκούνται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε ερώτηση της ιστοσελίδας μας που επικαλείτο πρόσφατο άρθρο του “Economist” βάσει του οποίου η αξιολόγηση θα καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι τις ολλανδικές εκλογές τον Μάρτιο, η υφυπουργός απάντησε ότι ο διακηρυγμένος κυβερνητικός στόχος είναι η 20ή Φεβρουαρίου. Επικαλέστηκε μάλιστα τα οικονομικά στοιχεία που τέθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο Eurogroup από την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου -και ουδείς αμφισβήτησε, όπως είπε- τα οποία εκτιμά πως δημιουργούν θετικό κλίμα για να προχωρήσει το ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση η ίδια κρίνει πως το μείζον θέμα αυτή τη στιγμή είναι οι σχέσεις Ευρώπης – Ηνωμένων Πολιτειών μετά την εκλογή Τραμπ, γεγονός που θέτει σε δεύτερη μοίρα το ελληνικό ζήτημα, τις εκλογές στην Ολλανδία και εν γένει τις ενδοευρωπαϊκές σχέσεις.

Αποτιμώντας τα δύο χρόνια διακυβέρνησης, η κ. Παπανάτσιου επανέλαβε τον σταθερό κυβερνητικό προσανατολισμό για στήριξη των αδύναμων και ευάλωτων πολιτών με μέτρα όπως η επονομαζόμενη “13η σύνταξη” και το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Αναφορικά με τη μεσαία τάξη, το υποζύγιο της κρίσης, υποστήριξε πως το υπουργείο διεκδικεί χαμηλότερα πλεονάσματα ακριβώς για να καταφέρει να την αποφορτίσει και να τη στηρίξει.

Επαναδιατυπώνοντας το στοίχημα για παραγωγική ανασυγκρότηση με θετικό κοινωνικό πρόσημο, η υφυπουργός έκανε λόγο για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που ήδη τρέχουν, ενώ αναφέρθηκε και στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, παραδεχόμενη πάντως ότι αυτό προήλθε από την υψηλή φορολογία. Στάθηκε επίσης στη μικρή μείωση της ανεργίας, χωρίς πανηγυρισμούς, αφού αναγνώρισε την ύπαρξη σχέσεων ελαστικής εργασίας.

Ως προς το φορολογικό, αποτίμησε το ισχύον σύστημα ως δικαιότερο από το προηγούμενο, καθώς θεωρεί πως ευνοεί το 80 – 85% του συνόλου των επαγγελματιών και αγροτών. Σε ό,τι αφορά στη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, ξεκαθάρισε ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες για να περιοριστούν στο ελάχιστο, με την επίγνωση πάντως ότι είναι αδύνατον να εξαλειφθούν πλήρως. Ως μέσα καταπολέμησής τους προσδιόρισε τα ελεγκτικά εργαλεία και την καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αναφορικά με το πρώτο η κ. Παπανάτσιου ενημέρωσε ότι ήδη υπόκεινται σε διασταυρωτικούς ελέγχους εισοδημάτων – τραπεζικών καταθέσεων 1.230.000 ΑΦΜ. Ο έλεγχος αφορά τόσο στα υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών σε Ελλάδα και εξωτερικό όσο και στις κινήσεις.

Το πλαστικό χρήμα δεν είναι τιμωρία, αλλά κίνητρο περιορισμού της φοροδιαφυγής

Σε σχέση με τις ηλεκτρονικές πληρωμές η υφυπουργός υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να κατανοήσουν οι πολίτες τη χρήση των POS στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με τα πρόσφατα παραδείγματα χωρών όπου εφαρμόστηκε το μέτρο να κάνουν λόγο για μείωση της τάξεως του 20%. Συμπλήρωσε επίσης πως για το χτίσιμο του αφορολόγητου με ηλεκτρονικές πληρωμές τα POS είναι ένας μόνο τρόπος, αφού οι καταναλωτικές δαπάνες μπορούν επίσης να αποδίδονται με πάγια εντολή, e-banking, στο ταμείο της τράπεζας κ.ο.κ. Η υφυπουργός ξεκαθάρισε ακόμη πως η κυβέρνηση προτίθεται να εξαιρέσει από την υποχρέωση κατοχής POS τα καταστήματα με μικρό περιθώριο κέρδους (περίπτερα, ψιλικατζίδικα κλπ).

Το απόγευμα, εξάλλου, η κ. Παπανάτσιου συζήτησε με με τις διοικήσεις του Επιμελητηρίου Λακωνίας και της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων του νομού, ενώ το βράδυ μίλησε σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Σπάρτης.