Παππάς από τη Σπάρτη: “Η χώρα έχει μπει σε νέα φάση”

Συναντήσεις στην πόλη της Σπάρτης είχε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, τον δήμαρχο Σπάρτης, στελέχη της τοπικής μονάδας υγείας αλλά και του Επιμελητηρίου του νομού, καθώς και με πολίτες.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο υπουργός παραχώρησε συνέντευξη τύπου. Μετά τις σύντομες αναφορές των κ.κ. Φραγκή και Αραχωβίτη στην πολιτική επικαιρότητα, οι οποίοι έθεσαν εισαγωγικά το ζήτημα της “μεταμνημονιακής εποχής”, ο Ν. Παππάς έλαβε τον λόγο για να υπεραμυνθεί των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης και να στοιχειοθετήσει την αφήγηση περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην καταγραφείσα μείωση της ανεργίας (την οποία θεωρεί ότι σε βάθος τετραετίας η κυβέρνηση μπορεί να ρίξει κάτω από το 10%), μίλησε για την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, του τουρισμού και την τακτοποίηση των δημοσιονομικών. “Επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα ως προς τον δανεισμό (…) Τα πλεονάσματα που πετύχαμε είναι στο μισό απ’ ό,τι είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενοι (…) Από την αναδιάρθρωση του χρέους κερδίσαμε χρήματα, ενώ οι υποχρεώσεις μας μειώθηκαν ραγδαία” είπε στην πορεία της ομιλίας του.

“Ήδη διαμορφώνονται οι όροι της βελτίωσης”

Όπως σημείωσε ο υπουργός, “με την ολοκλήρωση του μνημονίου έχουμε ορόσημα μπροστά μας: αύξηση κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, διανομή μερίσματος και στο τέλος της φετινής χρονιάς, 700 τουλάχιστον εκατομμύρια δημοσιονομικού πόρου για τη μείωση των φόρων και θα δούμε τι θα γίνει με τα μέτρα τα οποία έχουν ψηφιστεί για το 2019 και 2020 (συντάξεις και αφορολόγητο)”.

Αφού αποτίμησε ως επιτυχημένο το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε, υπογράμμισε ότι στο εξής ο λαός θα πρέπει να κρατήσει σαν φυλαχτό τα χρήσιμα συμπεράσματα από την περιπέτεια της κρίσης, ενώ στάθηκε στην ανάγκη για διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά και για ισχυρούς θεσμούς κοινωνικού κράτους και προστασίας. Προέτρεψε ακόμη σε αναστοχασμό για τον ρόλο της Ελλάδας διεθνώς. “Η χώρα μας έχει μια μοναδική γεωγραφική θέση και μπορεί να γίνει ένας κόμβος στην ευρύτερη περιοχή σε θέματα υπηρεσιών, εμπορευμάτων, τηλεπικοινωνιών, ενέργειας” είπε χαρακτηριστικά.

Εξωτερική πολιτική

Για να ξεδιπλωθούν όμως αυτές οι δυνατότητες, η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο να έχουν λυθεί τα προβλήματα με τους “γείτονες”. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι τα περισσότερα και σοβαρότερα ζητήματα εκκρεμούν με την Τουρκία και όχι με τα βορείως συνορεύοντα κράτη. Στη λογική αυτή επιχειρείται να κλείσουν άλλα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής που κρατούν την Ελλάδα πίσω, όπως αυτό με την ΠΓΔΜ.

Σε σχέση με την ονομασία των Σκοπίων επικαλέστηκε το γεγονός της αναγνώρισής τους από 140 κράτη με το όνομα “Μακεδονία” χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. Κατακρίνοντας την επί σειρά ετών πολιτική επιλογή της στασιμότητας, ο κ. Παππάς μίλησε για την ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων με τη FYROM και ένταξης της τελευταίας “στο δικό μας σύστημα ασφάλειας και σταθερότητας”, παρότι κάτι τέτοιο δεν διευκολύνει τα συμφέροντα της Τουρκίας ή της Ρωσίας.

Δήλωσε τέλος ότι σέβεται τον κόσμο που συμμετέχει στα συλλαλητήρια, τον διαχώρισε από κάποιους ακροδεξιούς που καπηλεύονται το θέμα, ενώ έκανε λόγο για ευθύνες παλαιότερων πολιτικών ηγεσιών που δημιούργησαν στον λαό “κενό ενημέρωσης” μη εξηγώντας του τι πραγματικά συνέβαινε. Από την πλευρά του υπερασπίστηκε πλήρως την πρόσφατη συμφωνία με τα Σκόπια, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι “λύνει τα προβλήματα του αλυτρωτισμού και των συνόρων, ενώ διαχωρίζει παράλληλα την αρχαία ελληνική κληρονομιά από αυτό που διεκδικούν και δικαιούνται να είναι στον σύγχρονο κόσμο οι γείτονές μας”.

Διαδικτυακές ταχύτητες, τηλεόραση & εκσυγχρονισμός δημοσίου

Αναφερόμενος σε άλλα θέματα που άπτονται του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, ο κ. Παππάς ενημέρωσε ότι στα τέλη Αυγούστου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την καθολική τηλεοπτική κάλυψη, προκειμένου να λυθεί ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που ταλανίζει και λακωνικές περιοχές όπως η Τρύπη, τα Τσίντζινα κ.ά..

Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα ότι με τα έργα που ξεδιπλώνει το υπουργείο του (και αφορούν τομείς όπως σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, ο πρωτογενής τομέας, το δημόσιο, η διασύνδεσή του με τις επιχειρήσεις κλπ) η οικονομία θα μετασχηματιστεί. Ως τρανταχτό παράδειγμα ανέφερε την επικείμενη ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο δημόσιο, αλλά και τις επενδύσεις 4 δισ. ευρώ έως το 2022 για τη διαδικτυακή σύνδεση των νοικοκυριών με οπτική ίνα, κάτι που θα σημάνει ασύλληπτες έως σήμερα ταχύτητες.

Σε ερώτηση του laconialive.gr για την χρονικό ορίζοντα αδειοδότησης των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, ο υπουργός -παρότι παρέπεμψε στο καθ’ ύλην αρμόδιο ΕΣΡ- σημείωσε ότι αυτή έπεται της ολοκλήρωσης των πανελλαδικών αδειών και άρα θα χρειαστεί κάποιος επιπλέον χρόνος, αφού θα προηγηθεί και διαβούλευση για τον αριθμό αδειών ανά περιφέρεια.


Δείτε σχετικά: “Τι συζητήθηκε μεταξύ του υπουργού Παππά και στελεχών του Επιμελητηρίου Λακωνίας”