Παράθυρο επιστροφής (;) της Νοσηλευτικής στη Σπάρτη

Με πρωτοβουλία του κυβερνητικού βουλευτή Θανάση Δαβάκη, πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Παιδείας σύσκεψη μεταξύ της υπουργού Νίκης Κεραμέως, του αρμόδιου για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υφυπουργού Βασίλη Διγαλάκη και αντιπροσωπείας που αποτελείτο από τους τρεις βουλευτές του νομού Λακωνίας, την αντιπεριφερειάρχη, τον νυν και τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Σπάρτης, τον εκπρόσωπο του νεοεκλεγέντος νέου αντιπεριφερειάρχη και στελέχη των παραγωγικών φορέων του νομού μας.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Δαβάκης δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: “Μετέφερα στην κ. υπουργό τη βεβαιότητά μου ότι μία πιο προσεκτική και αντικειμενική μελέτη και ανάλυση όλων των σχετικών παραμέτρων, συμπεριλαμβανομένων των νέων δεδομένων που δημιουργεί η ανακοίνωση του Ιδρύματος Νιάρχου σχετικά με την κατασκευή νέου νοσοκομείου, θα δείξει ότι η παραμονή του τμήματος Νοσηλευτικής στη Σπάρτη αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή, με βάση τόσο το οικονομικό όσο και το -σαφώς σπουδαιότερο- ακαδημαϊκό κριτήριο. Το ίδιο έπραξαν και όλοι οι παριστάμενοι.

Η κ. υπουργός απάντησε ότι αυτή τη στιγμή είναι αδύνατη για νομικούς λόγους η άμεση ανατροπή των προβλέψεων του νόμου Γαβρόγλου που ενσωματώνονται στα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, όπως η εν λόγω πρόβλεψη που αφορά στην αλλαγή της έδρας της Νοσηλευτικής. Αναφέρθηκε όμως και στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ολιστική αναθεώρηση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας, με βάση ακαδημαϊκά και αντικειμενικά κριτήρια, και δεσμεύθηκε, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, να εξετάσει προσεκτικά το θέμα της παραμονής της Νοσηλευτικής στη Σπάρτη.

Είμαι βέβαιος ότι η νέα αυτή αξιολόγηση και αναδιάταξη της δομής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (η οποία απέχει παρασάγγας από την αυθαίρετη μέθοδο των επιτροπών του υπουργού Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γαβρόγλου) θα αναδείξει, με αντικειμενικό και τεκμηριωμένο τρόπο, τα σημαντικά πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που η Σπάρτη μπορεί και θα μπορεί να προσφέρει, όσον αφορά στην εκπαίδευση, στη διαβίωση και στο επαγγελματικό και ακαδημαϊκό μέλλον των φοιτητών της Νοσηλευτικής, ιδιαίτερα μάλιστα με την παράμετρο της κατασκευής νέου νοσοκομείου από το Ίδρυμα Νιάρχου”.

Αραχωβίτης: “Να επανέλθει η Νοσηλευτική χωρίς να στερηθεί η Σπάρτη τα τέσσερα νέα τμήματα”

Σε δηλώσεις για το θέμα προχώρησε και ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σταύρος Αραχωβίτης, τονίζοντας πως “αποτελεί μεγάλη κατάκτηση η λειτουργία τεσσάρων πανεπιστημιακών τμημάτων στην πόλη της Σπάρτης, η θεσμοθέτηση των τεσσάρων διετών προγραμμάτων σπουδών και η αναβάθμιση του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝΕΒΥΠ). Η ύπαρξη τεσσάρων πανεπιστημιακών τμημάτων αποτελεί πόλο έλξης φοιτητών στην πόλη (ο συνολικός αριθμός τους θα είναι πλέον πολλαπλάσιος) και παράλληλα συμβάλλει στην αναβάθμισή της στον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας. Αυτή την κατάκτηση θα την προασπίσουμε με κάθε τρόπο”.

Ο κ. Αραχωβίτης υπενθύμισε πως η άποψη αφενός της πανεπιστημιακής κοινότητας και αφετέρου του πρώην προέδρου του τμήματος της Νοσηλευτικής, καθώς και οι αποφάσεις της συγκλήτου, της πρυτανείας και της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής, συνέτειναν στη μεταφορά της Νοσηλευτικής. Θεωρεί ωστόσο απαραίτητο έναν νέο διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα, “δεδομένου ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά από συντονισμένες προσπάθειες της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και του βουλευτή Λακωνίας, ανακοίνωσε τη δημιουργία νέου νοσοκομείου”. Η απόφαση της πρυτανείας για τη μεταφορά των ήδη φοιτούντων (δεύτερο, τρίτο και τέταρτο έτος φοίτησης) στην Τρίπολη με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς θεωρείται λανθασμένη και γι’ αυτό το λόγο ο Στ. Αραχωβίτης συμφώνησε στην ανάκληση της εν λόγω απόφασης, από κοινού με όλους τους φορείς.

Προσπερνώντας τις όποιες ιδεολογικές αντιθέσεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε τέλος ότι θα χαιρετίσει δημόσια την επαναφορά της Νοσηλευτικής στη Σπάρτη, εφόσον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας λάβει τη σχετική απόφαση, ενώ “σε κάθε περίπτωση δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση κανένα από τα άλλα τέσσερα πανεπιστημιακά τμήματα που με κόπο θεωρούνται κεκτημένα”.