Παράταση για τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές ΟΓΑ ζητά ο Θανάσης Δαβάκης

agrotis

Παράταση στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών ΟΓΑ ζητά με ερώτηση του προς τον υπουργό Εργασίας ο Θανάσης Δαβάκης. Ο λάκωνας βουλευτής καταγγέλλει την κυβέρνηση για ασυνέπεια λόγων και πράξεων σε ό,τι αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών μετά την ψήφιση του πρόσφατου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

“Με μεγάλη καθυστέρηση, εξαιτίας των αλλαγών της τελευταίας στιγμής στις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ, εστάλησαν στους αγρότες τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του β’ εξαμήνου 2015, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 30ή/6/2016.

Με έκπληξη οι αγρότες διαπίστωσαν και νέες αυξήσεις στις εισφορές τους, την ίδια στιγμή που σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η κυβέρνηση γενικότερα επέμενε κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα ότι δεν θα υπάρξουν επιβαρύνσεις για τους μικρομεσαίους αγρότες με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου. Είναι προφανές ότι και πάλι τα γνωστά «υποζύγια» καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό της νέας «ταξικής μεταρρύθμισης» της κυβέρνησης.

Ήδη πολλοί αγρότες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην καταβολή των τρεχουσών υποχρεώσεών τους, με αποτέλεσμα να διογκώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, ενώ όσοι έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση των οφειλών τους αδυνατούν να την τηρήσουν.

Δεδομένου όμως ότι το προσεχές χρονικό διάστημα οι πολίτες καλούνται να ανταποκριθούν και στις αυξημένες φορολογικές τους υποχρεώσεις, αλλά και εξαιτίας του ότι εκκρεμούν πληρωμές από φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι στοιχειώδης υποχρέωση να δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των εισφορών του εξαμήνου αυτού.

Συνεπώς ερωτάται ο κ. υπουργός:
1. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών του β’ εξαμήνου 2015;
2. Προτίθεται να νομοθετήσει νέα πιο ευνοϊκή πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών που θα ισχύει για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία;”.