Παρέμβαση για τη στελέχωση της Αστυνομίας

Dendias - Patrianakou

Dendias - Patrianakou

Αποτελεσματικές παρεμβάσεις, ώστε να στελεχωθούν άμεσα με προσωπικό οι αστυνομικές υπηρεσίες της Λακωνίας, είχε ζητήσει η κ. Φεβρωνία Πατριανάκου με ερώτησή της στη βουλή.

Ενώ η δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης του νομού υπολείπεται κατά 25% περίπου της οργανικής, δεκατρείς αστυνομικοί εξακολουθούν να μεταβαίνουν καθημερινά από την Α.Δ. Λακωνίας στην Κόρινθο για τη φύλαξη του Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών, με συνέπεια όχι μόνο την καταπόνηση του αστυνομικού προσωπικού με καθημερινές μετακινήσεις που υπερβαίνουν και τις επτά ώρες μετ’ επιστροφής, αλλά και την περαιτέρω αποδυνάμωση των αστυνομικών υπηρεσιών του νομού. Για το λόγο αυτό, η βουλευτής Λακωνίας είχε επιπλέον ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό να προβεί στις απαιτούμενες παρεμβάσεις για τη στελέχωση της Υπηρεσίας Φύλαξης του Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών Κορίνθου, ρωτώντας τον και για την πορεία υλοποίησης των σχετικών μέτρων που είχε ανακοινώσει, απαντώντας σε προγενέστερη παρέμβασή της για το θέμα αυτό.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τη βουλευτή ότι για το 2013, κατά τις τακτικές και συμπληρωματικές μεταθέσεις, προκηρύχθηκαν για την Α.Δ. Λακωνίας οκτώ θέσεις αστυνομικών διαφόρων βαθμών, εκ των οποίων καλύφθηκαν οι έξι, και μία θέση ειδικού φρουρού, η οποία και καλύφθηκε. Τοποθετήθηκαν επιπλέον σε υπηρεσίες της Α.Δ. Λακωνίας δύο νέοι υπαστυνόμοι β΄ από Τ.Ε.Μ.Α. και ένας νεοπροαχθείς αρχιφύλακας.

Για τη στελέχωση της Υπηρεσίας Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτησης Αλλοδαπών Κορίνθου, ο υπουργός απάντησε ότι τοποθετήθηκαν συνολικά τριάντα οκτώ αστυνομικοί διαφόρων βαθμών, ειδικοί φρουροί και νέοι υπαστυνόμοι β΄. Επιπλέον, έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός ανοικτής διαδικασίας, που δεν έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα, για την ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες των υπηρεσιών φύλαξης των προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης αλλοδαπών, μεταξύ των οποίων και της Κορίνθου.

Η αστυνόμευση της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας, πραγματοποιείται όχι μόνο από τις τοπικές αρμόδιες υπηρεσίες της οικείας Αστυνομικής Διεύθυνσης, αλλά και με συμπληρωματικές δράσεις, όπως η δραστηριοποίηση των Ομάδων Πρόληψης – Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.), Ελέγχου – Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.), Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) κ.λπ. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., σε ό,τι αφορά τη βαρύνουσα εγκληματικότητα στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας, προκύπτει, για το 2013, μεγάλο ποσοστό εξιχνιάσεων επί των εγκλημάτων που διαπράττονται. Συγκεκριμένα, το ποσοστό εξιχνιάσεων στις ληστείες ανέρχεται στο 75%, στις κλοπές – διαρρήξεις στο 51% και στις κλοπές τροχοφόρων στο 56%. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, η Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας ενισχύεται με τρία περιπολικά και τρεις μοτοσυκλέτες.