Παρέμβαση Δαβάκη για το λιμάνι του Γυθείου και τη νομοθετική ρύθμιση για τη δακοκτονία (vid)

Συζητήθηκε χθες στη βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης δέκα λιμανιών της χώρας που έχουν συναφθεί μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένος ΑΕ.

Κατά την ομιλία του ο Θ. Δαβάκης επικεντρώθηκε κυρίως σε ζητήματα που απασχολούν το λιμάνι του Γυθείου και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να καταστεί πλήρως λειτουργικό, ως μία αξιόπιστη πύλη εισόδου της χώρας.

Ο λάκωνας βουλευτής ζήτησε από τον παριστάμενο υπουργό κ. Κουβέλη την άμεση υλοποίηση, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, των κατωτέρω υποδομών, που κρίνονται απαραίτητες:

α) την κατασκευή επιβατικού σταθμού

β) την εγκατάσταση καμερών επιτήρησης

γ) την εγκατάσταση της απαιτούμενης σύμφωνα με τις προδιαγραφές περίφραξης και

δ) την κατασκευή πύλης εισόδου-εξόδου σε αυτό.

Δακοκτονία

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Δαβάκης επικεντρώθηκε στην τροπολογία που έφερε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης σχετικά με την αλλαγή του νομικού πλαισίου της δακοκτονίας.

Αφού δήλωσε ότι συμφωνεί με τη συγκεκριμένη τροπολογία, η οποία δίνει τη δυνατότητα εκτέλεσης προσυμβατικού έργου για το 2019 και μεταφέρει την αρμοδιότητα για την προμήθεια των υλικών και των φαρμάκων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ζήτησε από τον κ. Αραχωβίτη τα ακόλουθα:

Πρώτον, να υπάρξει ριζική αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου διενέργειας του διαγωνισμού με σταθερό χρονικό ορίζοντα και την απλοποίηση της διαδικασίας ώστε οι Περιφέρειες να έχουν ένα σταθερότερο και μονιμότερο προγραμματισμό.

Δεύτερον, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ το προσωπικό που θα εμπλέκεται στη διαδικασία να προέρχεται από μόνιμο κατάλογο με σειρά προτεραιότητας διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή, όπως γίνεται με τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ.

Παρακολουθήστε το βίντεο της ομιλίας του: