Παρέμβαση Πολιτών εναντίον Δήμου Σπάρτης με φόντο τις (ακατάλληλες) παιδικές χαρές

pinakida

Η πινακίδα αυτή, που τοποθετήθηκε πρόσφατα από το δήμο Σπάρτης στις παιδικές χαρές, διηγείται μια τραγική (για το δήμο Σπάρτης) ιστορία.

Στις 18 Μαΐου 2009 εκδόθηκε η 28492 υπουργική απόφαση, η οποία έδινε προθεσμία στους δήμους μέχρι 31-12-2012 να κάνουν όλες τις απαραίτητες εργασίες κι ενέργειες, ώστε οι παιδικές χαρές να πάρουν πιστοποιητικό καταλληλότητας, διαφορετικά…

“η δημοτική ή κοινοτική αρχή υποχρεούται να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διακοπή λειτουργίας της παιδικής χαράς, θέτοντας συγχρόνως κατάλληλη προειδοποιητική σήμανση” (άρθρο 10-ΥΑ 28492/2009)

Ο δήμος Σπάρτης, δυστυχώς, αδιαφόρησε προκλητικά να συμμορφωθεί, η προθεσμία πέρασε άκαρπη, κι εν έτει 2015 (!!!), τρία ολόκληρα χρόνια μετά τη λήξη της προθεσμίας κι έξι χρόνια από την έκδοση της υπ. απόφασης, έρχεται ο δήμος Σπάρτης να κρεμάσει με σύρμα στις παιδικές χαρές μια πλαστικοποιημένη πινακίδα η οποία ουσιαστικά λέει στους γονείς ότι…

Εσείς είστε υπεύθυνοι αν το παιδί σας πάθει κάποιο ατύχημα λόγω ακαταλληλότητας της παιδικής χαράς κι όχι εγώ. Διότι εγώ, ο δήμος Σπάρτης, δεν εφάρμοσα την υπουργική απόφαση του 2009, επειδή περί άλλα ετύρβαζα, άφησα τις παιδικές χαρές να λειτουργούν ως ακατάλληλες επί έξι ολόκληρα χρόνια (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των μικρών παιδιών) κι όταν ανησύχησα μήπως βρεθώ στο σκαμνί εξαιτίας της συγγνωστής αμέλειάς μου, δεν διέκοψα (παρανομώντας) τη λειτουργία των παιδικών χαρών (προκειμένου να αποφύγω την κατακραυγή και το πολιτικό κόστος) κι έβαλα μια πινακίδα (!!!), ώστε να μετακυλίσω την ευθύνη στους γονείς (!!!) και να προστατεύσω τον δικό μου “πισινό” σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα”!

Με λίγα λόγια για τον δήμο Σπάρτης: “Και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα σωστή”!

Αυτοί που αποφάσισαν κι εκτέλεσαν την απαράδεκτη αυτή ενέργεια θα έπρεπε να βρίσκονται κοντά στις πινακίδες τους, για ν’ ακούσουν τα μπινελίκια που ρίχνουν οι γονείς όταν τη διαβάζουν.

Θα πρέπει ακόμα να γνωρίζουν ότι αυτή η πινακίδα δεν τους απαλλάσσει από τις νομικές ευθύνες τους στην περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα στις επικίνδυνες μη πιστοποιημένες δημοτικές παιδικές χαρές. Για να μην εκτίθενται πλέον άλλο, θα πρέπει να τις αφαιρέσουν άμεσα και να κάνουν δύο πράγματα:

1. Ή να συμμορφωθούν άμεσα με το νόμο και να διακόψουν τη λειτουργία των μη πιστοποιημένων παιδικών χαρών, εισπράττοντας αυτούσιο το πολιτικό κόστος και την απόλυτα δικαιολογημένη λαϊκή οργή,

2. Ή ν’ αφήσουν τις επικίνδυνες παιδικές χαρές ανοιχτές, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί, αναρτώντας συνάμα νέες πινακίδες με τις οποίες να ζητούν από τους δημότες συγγνώμη για την αδιαφορία τους, δεσμευόμενοι, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κι ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ότι θα καταστήσουν τις παιδικές χαρές ασφαλείς και πιστοποιημένες, ώστε να τις χαίρονται τα παιδιά και να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους οι γονείς και κηδεμόνες.

Ο δήμος Σπάρτης ας διασώσει, έστω και την τελευταία στιγμή, το κύρος και την αξιοπρέπειά τους.

Αυτοί οι δυστυχισμένοι (διαχρονικά) δημότες της Σπάρτης σίγουρα αξίζουν μιαν καλύτερη μεταχείριση από το δήμο τους, στον οποίον επενδύουν τις όποιες ελπίδες τους για ένα καλύτερο “αύριο”!

(από τη σελίδα της Παρέμβασης Πολιτών στο facebook)