Παρέμβαση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Ομοσπονδίας για τα αδέσποτα του δήμου Σπάρτης

Την παρακάτω επιστολή απέστειλε προς τον δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδία Αναστασία Βυσσίνου – Μπομπολάκη, σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων του δήμου Σπάρτης.

Όπως αναφέρει η επιστολή:

“Αγαπητοί,

Ως Ομοσπονδία βρεθήκαμε στη δυσάρεστη θέση πριν 2-3 χρόνια να ασχοληθούμε με την απίστευτη αθλιότητα των δύο κυνοκομειων του δήμου, μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

Ενημερωνόμαστε από τον φιλοζωικό σύλλογο, μέλος μας, και την πρόεδρό του κ. Αγγελική Μανωλάκου αλλά και από μεμονωμένους εθελοντές, όπως η κ. Ζαφειρία Κακαλέτρη, ότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σε σχέση με τότε, υπάρχει ένα ενδιαφέρον της δημοτικής σας αρχής για τα ζώα, ιδίως όσον αφορά την σωστή σίτισή τους και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους.

Όμως δεν παύει να είναι ένας χώρος, όπου τα ζώα σε καμία περίπτωση δεν ευζωούν αντίθετα ζουν δεμένα, το καλοκαίρι βιώνουν τον καύσωνα, το χειμώνα το κρύο κλπ.

Όπως θα γνωρίζετε η καρδιά της φιλοζωίας είναι η υιοθεσία των ζώων αυτών, ώστε να φύγουν είτε από τους δρόμους είτε από την αθλιότητα των ελληνικών κυνοκομείων και να ζήσουν την ζεστασιά μιας οικογένειας .

Είμαστε επίσης ενήμεροι της δυσαρμονίας που υπάρχει στις σχέσεις δήμου και ανεξάρτητων εθελοντών από πράξεις ή παραλείψεις, τις οποίες ούτε θέλουμε ούτε μπορούμε να αξιολογήσουμε, ούτε αυτός είναι ο ρόλος μας.

Αυτό όμως που είναι αναντίρρητα αναγκαίο είναι να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα για το καλό των δύστυχων αυτών αδέσποτων αλλά και των πολιτών.

Είμαστε άνθρωποι και μπορεί να κάνουμε λάθη , είμαστε εθελοντές σε ένα εξαιρετικά δύσκολο αγώνα, τα προβλήματα με τα ζώα είναι τεράστια και κανείς δεν περισσεύει από αυτή την προσπάθεια.

Έχουμε ζητήσει εδω και 15 ημέρες περίπου σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον κ. Καρλαύτη να γίνει μια συνάντηση δήμου, συλλόγου και εθελοντών ώστε σε κλίμα συνεργασίας και αλληλοστήριξης, ξεπερνώντας το παρελθόν προκειμένου να βοηθήσουμε όλοι μαζί τα ζώα.

Ακόμη δυστυχώς δεν έχει γίνει κάτι.

Έχουμε επίσης ζητήσει από τον κ. αντιδήμαρχο να επισπεύσει το γραφειοκρατικό τρόπο υιοθεσίας ζώων, υπάρχουν ζώα που έχουν βρει ήδη οικογένεια αλλά παραμένουν σε χώρους αφιλόξενους, όπου η έννοια της ευζωίας δεν υπάρχει, όπου η αξιοπρέπεια των ζώων βρίσκεται δεμένη σε ακατάλληλες κατασκευές και εκτεθειμένη στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, χωρίς αγάπη λόγω και του μεγάλου αριθμού τους.

Ζητάμε αυτό να αλλάξει άρδην.

Ζητάμε το συντομότερο δυνατόν να γίνει η ως άνω συνάντηση και να βρεθούν τρόποι ανακούφισης των ζώων που είναι πλάσματα απολύτως συναισθανόμενα, υποφέρουν, χαίρονται, ζεσταίνονται, κρυώνουν, διψούν, πονούν κ.ο.κ. και αυτό θα πρέπει να προεξάρχει στην σκέψη μας.

Κι αν αυτά ηχούν πιθανόν παράταιρα ας σεβαστούμε την νομοθεσία, τις προτεραιότητες που θέτει στο τι σημαίνει ευζωία, τις προϋποθέσεις που θέτει για την λειτουργία των κυνοκομείων ή το ότι θέλουμε να λεγόμαστε ευρωπαϊκή χώρα με πρακτικές όμως αιώνων πίσω σε σχέση με τις πολιτισμένες ή προηγμένες άλλες χώρες της ΕΕ.

Ζητάμε, “χθες” όπως συνηθίζεται να λέμε, να φύγουν τα ζώα που έχουν βρει σπίτια από τους χώρους αυτούς που λέγονται κυνοκομεια”.