Παρέμβαση της Περιφέρειας ενόψει της νέας ΚΑΠ

trakter

trakter

Την ικανοποίησή του για την πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δοθεί κομμάτι της επιδότησης στη νέα ΚΑΠ 2015 – 2020 ως συνδεδεμένη με ορισμένες καλλιέργειες, μία εκ των οποίων είναι τα εσπεριδοειδή, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, με επιστολή του προς τον υπουργό κ. Γιώργο Καρασμάνη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάσει και να αποτραπεί η θετική αυτή προοπτική.

Στην επιστολή του ο περιφερειάρχης αναφέρει ότι έγινε θετικά δεκτή η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ και ότι “με τον προτεινόμενο τρόπο αυτό κατανομής, δικαιώνονται και επιβραβεύονται τελικά οι παραγωγοί που πραγματικά φροντίζουν τις εκμεταλλεύσεις τους και πραγματικά είναι αυτοί που έχουν ανάγκη από το βοήθημα της συνδεδεμένης ενίσχυσης”.

Ο κ. Τατούλης επέστησε επίσης την προσοχή του υπουργείου στη φημολογία που αντιτίθεται σε αυτή την εξέλιξη και σύμφωνα με την οποία “επιβραβεύονται για άλλη μια φορά οι παραγωγοί που έχουν εγκαταλείψει τις καλλιέργειές τους, εις βάρος όλων αυτών που χρόνια τώρα καλλιεργούν με δυσβάσταχτα έξοδα κρατώντας όρθιες και τις βιομηχανίες χυμών”.

Ο περιφερειάρχης τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη στήριξη των αγροτικών της προϊόντων και συγκεκριμένες προτάσεις ενόψει της νέας ΚΑΠ [Κοινής Αγροτικής Πολιτικής]. Ζήτησε δε από το ΥΠΑΑΤ να βρίσκεται σε εγρήγορση, ώστε να υπάρξουν βελτιωτικές προτάσεις για τους ελαιοπαραγωγούς και σταφιδοπαραγωγούς της Πελοποννήσου, προκειμένου αυτοί να μην απωλέσουν εισόδημα.

“Θέλουμε αγρότες που παράγουν; Θέλουμε πραγματικά αύξηση της παραγωγής; Θέλουμε πραγματικά ενεργή αγροτική οικονομία; Θέλουμε υγιείς βιομηχανίες χυμών; Ή μήπως συνεχίζουμε να δικαιώνουμε αυτούς που εγκατέλειψαν τη γεωργία; Ή μήπως επιδιώκουμε το κλείσιμο των τόσο προσοδοφόρων για την ελληνική οικονομία βιομηχανιών χυμών; Μήπως τελικά θέλουμε την οικονομική κρίση;”, διερωτάται στην επιστολή ο κ. Τατούλης και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση δεκτά τα 50 ευρώ ως ανώτατο ποσό συνδεδεμένης ενίσχυσης ανά στρέμμα για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών.