Παρέμβαση Τριχείλη για μη κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού

 

Επιστολή με θέμα την προταθείσα κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας απευθύνει προς τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης ο δήμαρχος Ηρακλής Τριχείλης, προκειμένου να εκθέσει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη. Όπως εξηγεί ο κ. Τριχείλης:

“Σύμφωνα με την πρόταση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου σχετικά με την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της με βάση τις εντολές και τις οδηγίες της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της, η οποία παρουσιάστηκε στις 25/11/2015 στην Τρίπολη, παραδόξως προτάθηκε η συγχώνευση του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας με το Αστυνομικό Τμήμα Μολάων.

Ειπώθηκε ότι η πρόταση αυτή γίνεται, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική δομή, την εγκληματικότητα, τις τουριστικές περιοχές, τους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και τις λοιπές ιδιαιτερότητες εκάστης περιοχής.

Οι λόγοι που δεν πρέπει να συμβεί η κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας με την προτεινόμενη συγχώνευση είναι οι παρακάτω:

Η Μονεμβασία είναι πόλη ιστορική, γνωστή σε όλη την υφήλιο, με ένα αρχαιολογικό μνημείο παγκόσμιας εμβέλειας, την Καστροπολιτεία, στην οποία φυλάσσονται ευρήματα και κειμήλια ανυπολόγιστης αξίας. Εξάλλου, από αυτή πήρε και το όνομά του ο καλλικρατικός δήμος.

Το Κάστρο της Μονεμβασιάς είναι ένας ζωντανός μεσαιωνικός οικισμός. Εντός των τειχών λειτουργούν όλο το έτος ξενοδοχειακά καταλύματα, εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις εστίασης και πολλές οικίες μονίμων κατοίκων, όπου η αστυνόμευση και η ρύθμιση της κυκλοφορίας είναι απαραίτητη όλο το 24ωρο.

Το Κάστρο της Μονεμβασιάς προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες και αποτελεί έναν τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου. Πάνω από 40 ήταν επίσης τα κρουαζιερόπλοια κατά τη φετινή τουριστική περίοδο, τα οποία επισκέφτηκαν τη Μονεμβασιά και αποβίβαζαν ταυτόχρονα εκατοντάδες τουρίστες, αναμένεται δε για την επόμενη τουριστική σεζόν μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων κρουαζιερόπλοιων.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική δομή: Ο δήμος Μονεμβασίας αποτελείται από πέντε δημοτικές ενότητες, μετά τη συνένωση των πέντε καποδιστριακών δήμων Ασωπού, Μολάων, Ζάρακα, Βοιών (Νεάπολης) και Μονεμβασίας, ο οποίος έχει παραλιακό μέτωπο με χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμή, όπου κατά μήκος της υπάρχουν δεκάδες παραλιακοί οικισμοί με συνεχώς αυξανόμενη τουριστική κίνηση.

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους δήμους σε έκταση πανελλαδικά, με συνολική επιφάνεια 949,3 τ.χλμ. και έχει χαρακτηριστεί στο μεγαλύτερό του ποσοστό ως ορεινός (52,63% περίπου). Το οδικό δίκτυο είναι εξαιρετικά δύσκολο, με πάρα πολλούς ορεινούς όγκους.

Έχετε προτείνει να παραμείνει το Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης και το Αστυνομικό Τμήμα Μολάων, που εξυπηρετούν τις αντίστοιχες δημοτικές ενότητες. Το Αστυνομικό Τμήμα Μολάων ήδη εξυπηρετεί τις δημοτικές ενότητες Ασωπού, Μολάων (η έδρα του δήμου) και Ζάρακα, για τη δε δημοτική ενότητα Ζάρακα, η μετακίνηση από τους Μολάους μέχρι το Κυπαρίσσι είναι πάνω από μια ώρα.

Ο Αστυνομικός Σταθμός της Μονεμβασίας, εκτός από το Κάστρο και την έξω πόλη, εξυπηρετεί και την υπόλοιπη δημοτική ενότητα, η οποία αποτελείται από δέκα χωριά με μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ τους, αφού μόνο η απόσταση μεταξύ Μονεμβασιάς – Ελληνικού είναι 40 λεπτά με ένα τρομερά δύσκολο οδικό δίκτυο. Με βάση δε το σχέδιό σας, από τους Μολάους στο Ελληνικό είναι απόσταση μιας ώρας.

Γενικώς η αστυνόμευση στο δήμο μας είναι ήδη ελλιπής, αφού για ένα μόνιμο πληθυσμό 21.942 ανθρώπων υπηρετούν μόνο 27 αστυνομικοί, ενώ οι αποστάσεις μεταξύ των 38 κοινοτήτων και 65 οικισμών είναι τεράστιες και ο χρόνος μετάβασης από το ένα άκρο στο άλλο υπερβαίνει τις δύο ώρες, και θα χειροτερέψει εάν προβείτε στην κατάργηση του σταθμού. Η βελτίωσή της μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αύξηση του προσωπικού και επ’ ουδενί με συγχωνεύσεις και καταργήσεις αστυνομικών σταθμών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, όχι μόνο είναι απαραίτητη η διατήρηση του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας, αλλά και η επιπλέον ενίσχυσή του σε αστυνομικούς υπαλλήλους και εξοπλισμό, ώστε η αστυνόμευση να είναι επαρκής για την περιοχή”.

Ανάλογη επιστολή υπενθυμίζεται ότι έχει απευθύνει στους αρμοδίους και η Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας.