“Παραγωγή και πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ”

Araxovitis Stavros 1

Araxovitis Stavros 1

άρθρο του Σταύρου Αραχωβίτη

Η μια κακή είδηση διαδέχεται την άλλη για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία και παραγωγή:

1. Είδηση πρώτη: Μείωση των ελληνικών εξαγωγών τον Αύγουστο 5,9% μαζί με τα πετρελαιοειδή και αντίστοιχα μείωση 6,1% χωρίς τα πετρελαιοειδή.

Αντίστοιχα μείωση εισαγωγών 16,4% μαζί με τα πετρελαιοειδή. Η μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση 13,0%. (πηγή: www.capital.gr)

2. Είδηση δεύτερη: Οι γερμανικές εξαγωγές κατρακύλησαν 5,8% τον Αύγουστο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση τους από την κορύφωση της κρίσης τον Ιανουάριο του 2009. Μία ακόμη ένδειξη ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία επιβραδύνεται εν μέσω ευρύτερης αδυναμίας της ευρωζώνης και κρίσεων στο εξωτερικό. (πηγή: “Έθνος”)

3. Είδηση τρίτη: Μείωση 2,1% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας τον Ιούλιο εφέτος, ενώ σε μέσα επίπεδα στο επτάμηνο προκύπτει πτώση κατά 2,2%, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

4. Είδηση τέταρτη: Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και η αδυναμία προσφυγής τους στον τραπεζικό δανεισμό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος. (πηγή: www.capital.gr)

Οι ανωτέρω ειδήσεις δείχνουν ξεκάθαρα τα αποτελέσματα της εμμονικής πολιτικής λιτότητας της γερμανικής χρηματο – οικονομικής ελίτ, όπως εκφράζεται από την εκπρόσωπό της, την κ. Μέρκελ.

Ταυτόχρονα αυτή η ελίτ και η ντόπια κυβέρνησή τους, η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, μιλάνε για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα. Πώς την εννοούν άραγε; Μέσω της κινεζοποίησης της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινωνίας και οικονομίας; Με μισθούς, ασφάλιση, υγεία και συνθήκες εργασίας ασιατικών χωρών;

Ή μήπως μέσω Ειδικών Οικονομικών Ζωνών εμπνεύσεως κ. Φούχτελ; Με ελαστικές μορφές εργασίας, μισθούς εξαθλίωσης για τους εργαζόμενους και ειδικά φορολογικά και περιβαλλοντικά κίνητρα για τους επιχειρηματίες;

Μιλάνε για μείωση της ανεργίας. Πώς την εννοούν άραγε; Με μορφές εργασίας τύπου «λάστιχο» και συνθήκες μεσαίωνα; Αυτές τις μορφές που πρωτοεμφανίστηκαν στη Γερμανία με τη Λευκή Βίβλο και συνεχίζονται με ωριαία απασχόληση [συμβάσεις ωραρίων μηδενικού διασφαλισμένου χρόνου (zero-hour contracts)], συνθήκες που ακόμα δεν έχουμε βιώσει; Βέβαια, η σύνοδος για την απασχόληση, στην οποία μετείχε και ο πρωθυπουργός μας και η οποία διήρκεσε μόλις 3 ώρες, δεν έφερε τίποτα, παρά μόνο ευχολόγια. Όμως με τα ευχολόγια δεν επιλύονται τα πραγματικά προβλήματα…

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Τσίπρα στη ΔΕΘ, στον λεγόμενο 2ο πυλώνα, που αφορά στην επανεκκίνηση της οικονομίας, γίνεται αναφορά για τις στοχεύσεις μας σχετικά με τη στήριξη της παραγωγής: Ανακοινώνεται η ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας και Τράπεζας Ειδικού Σκοπού με αρχικό κεφάλαιο 1 δισ. ευρώ.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι η αναθέρμανση της παραγωγής, η στήριξη των παραγωγών πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης, η στήριξη των εξαγωγών. Προσδοκώμενο αποτέλεσμα αποτελεί η ανάπτυξη σε στέρεες βάσεις με δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας (και όχι απασχόλησης), με συνεισφορά στο ΑΕΠ, με ανθρώπινες εργασιακές σχέσεις και με προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει πραγματικότητα το συντομότερο, γιατί η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλο τις πολιτικές καταστροφής.

Σταύρος Αραχωβίτης