Παραδοσιακές γεύσεις και μυρωδιές στην παρουσίαση του βιβλίου “Καστανιώτικες Συνταγές”

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 27 Οκτωβρίου στο πολιτιστικό κέντρο Π. Μπακή στο Καστόρι η παρουσίαση του βιβλίου “Καστανιώτικες Συνταγές”, μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστορείου “Ο Πολυδεύκης”. Το πρόγραμμα περιελάμβανε παρουσίαση του βιβλίου από τη συγγραφέα του και γενική γραμματέα του συλλόγου κ. Βαρβάρα Κεμερίδου και ομιλία του λάκωνα δρος Παναγιώτη Μπασουράκου, PhD, Msc, BSc διαιτολόγου – διατροφολόγου και διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η κ. Κεμερίδου μίλησε για την ποντιακή καταγωγή της, στοιχεία της οποίας εμπλούτισαν το περιεχόμενο του βιβλίου, που αποτελεί ένα κράμα ντόπιων συνταγών της ευρύτερης περιοχής των βόρειων δήμων αλλά και διάσπαρτων συνταγών από ολόκληρη τη Λακωνία.

Για το βιβλίο κλήθηκε από τις συγγραφείς κ.κ. Βαρβάρα Κεμερίδου και Καίτη Σμυρνιού να μιλήσει ως ειδικός ο κ. Μπασουράκος. Η επιλογή αυτή, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες, έγινε λόγω τόσο της βαθιάς λακωνικής ρίζας του κ. Μπασουράκου και από τους δύο γονείς του όσο και της ιδιαίτερα σημαντικής για την υγεία των κατοίκων του νομού διδακτορικής διατριβής του με θέμα “Διατροφή & Ποιότητα Ζωής των Κατοίκων της Λακωνίας Μέσης Ηλικίας (35-65 ετών)”.

Ο δρ Μπασουράκος χαρακτήρισε το βιβλίο “εξαιρετικό, με πολύ καλή δομή. Η αρχειοθέτηση των συνταγών και οι ομάδες τροφίμων που αναφέρονται σε αυτές ακολουθούν πιστά το μεσογειακό διατροφικό μοντέλο και πυραμίδα”. Ο ίδιος εξήρε επίσης το γεγονός πως “σε αυτό συμπεριλαμβάνονται διαβαθμισμένης δυσκολίας παραδοσιακές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, ώστε να μπορούν να τις εκτελέσουν όλες και όλοι, ενώ παράλληλα καταγράφονται δραστηριότητες που αφορούν στην καθημερινή λειτουργία του σπιτιού ήδη από τα παλαιότερα χρόνια”.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρασκευή της παραδοσιακής τοπικής συνταγής “σουρτά μακαρόνια” και ακολούθησε γευσιγνωσία παραδοσιακών φαγητών και ποτών.

Η βραδιά έκλεισε με γλέντι, ενώ λειτούργησε και έκθεση προϊόντων από τοπικούς παραγωγούς.

Αφροδίτη Ρουμανέα