Παραλείψεις καταλογίζει ο Γ. Πουλοκέφαλος στην Περιφέρεια για τον καταρροϊκό πυρετό

Poulokefalos Giwrgos

Poulokefalos Giwrgos

Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και κατά τη σημερινή συνάντηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καταδείχθηκε η τραγικότητα της κατάστασης σχετικά με το μείζον θέμα της ταχύτατης εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού, που πλήττει ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η θλιβερή διαπίστωση δυστυχώς είναι ότι η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου. Τα κρούσματα σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο. Σήμερα έχουν ήδη υπερβεί τα 120 κοπάδια, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας στο ΠΕΣΥ. Αριθμός εξαιρετικά υψηλός, μετά από 40 περίπου ημέρες από τη στιγμή που καταγράφηκε το πρώτο περιστατικό στη Λακωνία, και που δεν πρέπει να αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Μέσα από τις συζητήσεις αυτές αναδείχθηκαν οι παραλείψεις και οι αμέλειες της περιφερειακής αρχής, καθώς και η αδυναμία της να διαχειρισθεί ένα τέτοιο σοβαρό και κρίσιμο θέμα, αφού η εξάπλωσή του πραγματοποιείται με ραγδαίους ρυθμούς.

Η αρχική γραμμή αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος από την πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας ήταν να κρατηθεί σε χαμηλούς τόνους, να αποκρύψει την κατάσταση “κάτω από το χαλί” και με σπασμωδικά ασυντόνιστα ημίμετρα δυστυχώς, να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα. Κινήθηκε με τους “νόμους της αδράνειας” και δεν επέδειξε την αρμόζουσα υπευθυνότητα για την κρίσιμη διαχείριση, αφού επί της ουσίας αντέδρασε μετά από 40 ημέρες για να πάρει τα πρώτα σοβαρά μέτρα και αφού τα χρήματα -το ποσόν των 498.000 ευρώ- τα είχε ήδη στο αποθεματικό της από το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουποειδών.

Χάθηκε επομένως πολύτιμος και κρίσιμος χρόνος, και οφείλουμε να επισημάνουμε την ολιγωρία της και την αδυναμία της να κινηθεί άμεσα και δραστικά στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος. Τώρα είναι ήδη αργά. Η εξάπλωση της ζωονόσου του καταρροϊκού πυρετού έχει πάρει πλέον τραγικές διαστάσεις και απειλεί με εξαφάνιση ένα δυναμικό τμήμα της τοπικής μας οικονομίας, με όλες τις συνακόλουθες συνέπειες, και έχει φέρει ήδη σε απόγνωση τον κλάδο των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η δική μας θέση, όπως καταγράφηκε στη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ, ήταν και παραμένει η υπεύθυνη τοποθέτηση απέναντι στο θέμα, που οριοθετήθηκε στα σημεία της αναγκαιότητας ύπαρξης ενός άμεσου αποτελεσματικού επιχειρησιακού σχεδιασμού, στην κατεύθυνση λήψης σοβαρών προληπτικών μέτρων για τη μη περαιτέρω εξάπλωση της νόσου, της αναγκαιότητας διάθεσης και άλλων πιστώσεων με μεταφορά οικονομικών πόρων και από άλλες πηγές, και τέλος η ενίσχυση του επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού της Περιφέρειας με την απαραίτητη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Η επιβαλλόμενη υπευθυνότητα για την αντιμετώπιση του θέματος του καταρροϊκού πυρετού αποτελεί όρο επιβίωσης του κλάδου της κτηνοτροφίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι κτηνοτρόφοι μας θα πρέπει να γνωρίζουν όλη την αλήθεια για την πορεία διαχείρισης της συγκεκριμένης κρίσιμης κατάστασης.

Εμείς δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η παρούσα πολιτική περιφερειακή αρχή έχει τη δυνατότητα και τα αντανακλαστικά ώστε να πάρει τις πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις που απαιτούνται. Άλλωστε στο παρελθόν δεν μας έδωσε τέτοια δείγματα γραφής, γιατί δυστυχώς τέτοια θέματα δεν λύνονται με τον “αυτόματο πιλότο” ή με την εκφορά ποικίλων γενικόλογων θέσεων διανθισμένων με φραστικές “κορώνες”, γιατί αμετάκλητα παραμένουν μοιραίοι, άβουλοι, δειλοί και… ελλιποβαρείς αντάμα.

Καλούμε τους πολίτες – κτηνοτρόφους παραγωγούς του τόπου μας, να κινηθούν δραστικά στην κατεύθυνση αφύπνισης και εγρήγορσης, για παροχή άμεσης αρωγής από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και στην κατεύθυνση αυτοοργάνωσης και αυτοαντιμετώπισης του μείζονος ζητήματος του καταρροϊκού πυρετού, μιας κρίσιμης για αυτούς παραμέτρου ύπαρξης, μέσα από έναν “κυκλώνα”, που ήδη έχουμε εισέλθει.

Γιώργος Πουλοκέφαλος

Ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος

Σπάρτη 23/6/2014