Παρουσιάζεται το “Λακωνικόν Ημερολόγιον 2016”

Η Πνευματική Εστία Σπάρτης και οι εκδόσεις “Ιδιομορφή” προσκαλούν όλους στην παρουσίαση του Λακωνικού Ημερολογίου 2016, που είναι αφιερωμένο στον Πάρνωνα. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα “Γεώργιος Περδικλώνης” της ΠΕΣ (Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου) τη Δευτέρα 15/2 και ώρα 19.00′.

Θα μιλήσουν η Ειρήνη Κοκκορού από τη Λέσχη Ανάγνωσης, η Δανάη Χαραλάμπους – δρ αρχαιολόγος, προϊσταμένη του τμήματος Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της ΕΦΑΛΑΚ για τη “Συντήρηση γραπτών διακόσμων σε ναούς του 17 αι. στον Πάρνωνα”, ο Αντώνης Τάντουλος για τη χαρτογραφία του βουνού, ο ιστορικός Παρασκευάς Ματάλας και ο Βασίλης Γεωργιάδης από τον Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης.

Η φετινή έκδοση αριθμεί 320 σελίδες, παρουσιάζοντας το βουνό στο σύνολό του, τη λακωνική και την αρκαδική πλευρά του (τη χλωρίδα και την πανίδα του, τα σπήλαια, τις περιοχές Natura), αλλά και πώς το είδαν οι άνθρωποι που έζησαν πάνω του ή κοντά του από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα (τους αρχαίους δρόμους, τα βυζαντινά μνημεία και τα μοναστήρια, τοπωνύμια, λογοτεχνία, οικονομία, πεζοπορικές διαδρομές, ορειβασία).

Περιλαμβάνει ακόμη μία αναλυτική παρουσίαση της χαρτογραφικής ιστορίας του βουνού από σπάνιους χάρτες, ιστορικές σελίδες κατά εποχή, μια σημαντική λαογραφική μελέτη για το βουνό και μια μικρή συλλογή ποιημάτων που γράφτηκαν γι’ αυτό.