Παρουσιάστηκε το βιβλίο “Χρύσαφα Λακωνίας” του Γιάννη Λαμπρινάκου

vivlio Xrysafa Lakonias

vivlio Xrysafa Lakonias

Η παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λαμπρινάκου με τίτλο “Χρύσαφα Λακωνίας – Λαογραφικοί – Γλωσσικοί και άλλοι θησαυροί” πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Χρύσαφας το βράδυ της Παρασκευής 18 Ιουλίου, με μεγάλο ενδιαφέρον, επιτυχία και συγκίνηση.

Η Χρύσαφα είναι ένα χωριό της Λακωνίας, ημιορεινό. Η οικονομία του βασίζεται κυρίως στην καλλιέργεια της ελιάς και την κτηνοτροφία. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 550μ σε μια δυτική πλαγιά του Πάρνωνα, 12 περίπου χιλιόμετρα ανατολικά της Σπάρτης. Η Χρύσαφα έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων. Για τη μακρόχρονη παρουσία ανθρώπων στην περιοχή συνηγορούν και τα πολλά αρχαιόθετα τοπωνύμια που διασώζονται μέχρι σήμερα και ακούγονται από τα στόματα των κατοίκων της. Τέτοια είναι τα: Κούνος, Φαγιάς, Βωμός, Μεγαλίμνα, Καστόρι, Πολυζεύι και άλλα. Οι λέξεις αυτές είναι η μεγάλη απόδειξη ότι ο τόπος κατοικείται συνέχεια από την αρχαιότητα. Αλλιώς, αν είχε δηλαδή υπάρξει διακοπή, θα είχαν ξεχαστεί. Σπουδαία κληρονομιά επίσης αποτελούν οι πολλές εκκλησίες της Χρύσαφας, καθώς και όλος ο οικισμός, πρότυπο παραδοσιακής οργάνωσης του χώρου και της κοινωνικής ζωής.

Τα ιστορικά στοιχεία της Χρύσαφας παρατίθενται στο βιβλίο του συγγραφέα “Η Χρύσαφα Λακωνίας – Ο Χώρος, ο Χρόνος και ο Άνθρωπος”, 2004. Είναι μια εργασία με ιστορικά και άλλα στοιχεία.

Δέκα χρόνια μετά τον πρώτο τόμο για τη Χρύσαφα, έρχεται τώρα ο δεύτερος με τους λαογραφικούς, γλωσσικούς και άλλους θησαυρούς της.

Το βιβλίο γράφτηκε διότι η λαογραφική καταγραφή είναι έτσι κι αλλιώς σημαντική, ιδίως στις μέρες της παγκοσμιοποίησης, που επιβάλλει στους έλληνες, όπως σε κάθε λαό, να διατηρήσουμε την παράδοσή μας ως κόρη οφθαλμού.

(αναδημοσίευση από www.monemvasianews.gr)