Παρουσιάστηκε το “Λακωνικόν Ημερολόγιον 2016”

Η παρουσίαση του Λακωνικού Ημερολογίου 2016, με το πολύπλευρο αφιέρωμα στον Πάρνωνα, συγκέντρωσε χθες πολλούς λάκωνες αλλά και αρκάδες στην Πνευματική Εστία Σπάρτης.

Οι εκδόσεις “Ιδιομορφή” ακόμη μία φορά ανέδειξαν έναν ισχυρό οικονομικό – κοινωνικό – ιστορικό τομέα της Λακωνίας˙ μια έκδοση 320 σελίδων που παρουσιάζει τον Πάρνωνα στο σύνολό του.

Το κατατοπιστικό κείμενο της Ειρήνης Κοκκορού,parousiasi lakonikou imerologiou μέλους της Λέσχης Ανάγνωσης Σπάρτης, έβαλε τα θεμέλια της εκδήλωσης, παρουσιάζοντας αναλυτικά τα περιεχόμενα και τους στόχους της έκδοσης.

Η συμβολή στην εκδήλωση της αρχαιολόγου δρος Δανάης Χαραλάμπους, η οποία ανέπτυξε το θέμα “Συντήρηση γραπτών διακόσμων σε ναούς του 17ου αι. στον Πάρνωνα”, κατέδειξε την επιστημονική τεκμηρίωση της ιστορικής διάρκειας του πολιτισμικού περιβάλλοντος του βουνού.

Ο γιατρός Αντώνης Τάντουλος ακόμη μία φορά μάς ξενάγησε στα μονοπάτια των χαρτών των προηγουμένων αιώνων και ξεκαθάρισε την ιστορική συνέχεια του ονόματος του βουνού, τουλάχιστον από τους ξένους, συμβάλλοντας και αυτός στην επιστημονική διάσταση του Ημερολογίου.

Οι αναφορές στα δίκτυα των μονοπατιών και στη συμβολή του Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης από τον Βασίλη Γεωργιάδη ανέδειξαν την προοπτική της συντήρησης, διατήρησης και ανάδειξης των φυσικών, ιστορικών, κοινωνικών και οικονομικών καταλοίπων, πάντα σε σχέση και συνάφεια με τον άνθρωπο, χωρίς την πρόκληση καταστροφών και την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του βουνού.

(Ευχαριστίες οφείλονται στον κ. Νίκο Σταματάκο για την παραχώρηση των φωτογραφιών).