Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα εκδηλώσεων για το επετειακό έτος Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τους εποπτευόμενους φορείς του για τον εορτασμό της επετείου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας και της Μάχης των Θερμοπυλών, ανακοίνωσε η υπουργός Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το υπουργείο Εσωτερικών και το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη, που έχει τον γενικό συντονισμό των εκδηλώσεων.

“Πρόθεση μας είναι, είπε η κ. Μενδώνη, να μείνουν σημαντικά έργα υποδομής στους τόπους που αναφέρονται στην επέτειο. Θα ξεκινήσουν τώρα αμέσως. Μερικά θα ολοκληρωθούν λίγο μετά από το πέρας των εορτασμών. Για τον λόγο αυτό, προγραμματίζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις”. Αυτές είναι:

  • Η ανακατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης, με τη συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
  • Εργασίες συντήρησης και ανακατασκευής στα κτίρια που χρησιμοποιούνταν ως οχυρά στην Κυνόσουρα της Σαλαμίνας, καθώς και στο Μουσείο της Σαλαμίνας.
  • Βελτιωτικές παρεμβάσεις ήπιας ανάπλασης στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών. Συγκεκριμένα στον χώρο του αγάλματος του Λεωνίδα, στο μνημείο των Θεσπιέων και στο τείχος των Φωκέων, Επίσης, θα αναβαθμιστεί ο χώρος με περίπτερο του ΤΑΠΑ και θα σημανθεί ο χώρος του πεδίου μάχης, ώστε να είναι σαφή τα όρια του πεδίου της μάχης, που με το πέρασμα του χρόνου έχει αλλοιωθεί από τις προσχώσεις. Σχεδιάζεται ακόμη ο εμπλουτισμός των πληροφοριών που παρέχονται στους επισκέπτες από το Κέντρο Πολιτισμού και Πληροφόρησης, με βίντεο animation.
  • Σχεδιάζεται επίσης, η διαχρονική πολιτιστική διαδρομή Θερμοπύλες-Σπερχειός-Αλαμάνα.

Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου, συμμετέχουν οι αρχαιολογικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μουσεία, και οι εποπτευόμενοι φορείς το Εθνικό Θέατρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς. Ορισμένες από τις εκδηλώσεις που ανακοινώθηκαν από την υπουργό είναι οι εξής:

– Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνει έκθεση αφιερωμένη στην ιδέα της “Νίκης” στους αγώνες των θνητών με την υποστήριξη των θεών. Η έκθεση επικεντρώνεται στην περίοδο 490-479 π.Χ. και στον άξονα Μαραθώνας – Θερμοπύλες – Πλατειές – Αρτεμίσιο – Σαλαμίνα, καθώς και στην Αθήνα και την καταστροφή της από τους Πέρσες.

– Η ΕΦΑ Λακωνίας σχεδιάζει έκθεση αφιερωμένη σε τομείς του βίου των Λακεδαιμονίων, με κεντρικό έκθεμα το άγαλμα του οπλίτη – Λεωνίδα. Πρόκειται για την πρώτη περιοδική έκθεση που πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης.

– Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα πραγματοποιήσει δράσεις για το πώς πέρασε η μάχη των Θερμοπυλών και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας στην προφορική παράδοση, αλλά και στη μουσική και στο θέατρο Σκιών. Παράλληλα, θα σχεδιάσει δράσεις με άξονα τις έννοιες της Αρετής, της Ανδρείας, της Ελευθερίας και της Θυσίας.

– Το Μουσείο της Ακρόπολης επικεντρώνεται στις εξής εκθεσιακές ενότητες:

  • Στην καταστροφή της Ακρόπολης από τους Πέρσες (αρχαϊκή Ακρόπολη)
  • Στην προσωπικότητα του Θεμιστοκλή
  • Στους “Δύο Κόσμους”, των Ελλήνων και των Περσών.

– Το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει τους “Πέρσες” του Αισχύλου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, καθώς και στη Σαλαμίνα. Επίσης, θα παρουσιάσει Θεατρικό Αναλόγιο στο Λατομείο της Σαλαμίνας με κείμενα των “Περσών” και του Ηροδότου.

– Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει την όπερα του Παύλου Καρρέρ “Μαραθών – Σαλαμίς” στον Μαραθώνα. Επίσης, σε άλλη εκδήλωση θα παρουσιάσει το “Άξιον Εστί” του Μίκη Θεοδωράκη.

– Ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου δημιουργεί ένα νέο μουσικό έργο σε λιμπρέτο από τα “Ακριτικά”, από την ιστορία του Ηροδότου, τα ποιήματα του Καβάφη και τα διηγήματα του Άγγελου Βλάχου.

– Σε ειδική εκδήλωση θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί πολεμικοί χοροί και μοιρολόγια.

Ως προς τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων, από πλευράς Ιδρύματος Μ. Βαρδινογιάννη, θα διοργανωθούν εκπαιδευτικές δράσεις, σκοπός των οποίων είναι “η ιστορία αυτών των μαχών και η σημασία τους να γίνει κτήμα της νέα γενιάς”, όπως δήλωσε η κ. Βαρδινογιάννη. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για έναν πανελλήνιο διαγωνισμό δοκιμίου για μαθητές και μαθήτριες γ′ Γυμνασίου, α & β′ Λυκείου με θέμα “Ναυμαχία Σαλαμίνας – Μάχη Θερμοπυλών. 2.500 χρόνια μετά”, που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα διαρκέσει ως τον Μάρτιο. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι ο Γ. Μπαμπινιώτης, ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ, ενώ τα έπαθλα για τους τρεις πρώτους μαθητές αφορούν εκπαιδευτικά ταξίδια στο Λούβρο, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και στο Βρετανικό Μουσείο. Επίσης, θα διεξαχθεί πανελλήνιος διαγωνισμός ζωγραφικής για μαθητές του Δημοτικού, με θέμα η Μάχη των Θερμοπυλών και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Τα οικονομικά προβλήματα του δήμου Σαλαμίνας

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος το υπουργείο Εσωτερικών “σκοπεύει να συνδράμει τους δήμους και τις περιφέρειες που σχετίζονται με αυτή την μεγάλη ελληνική ιστορία, ώστε να αφήσουμε μία παρακαταθήκη” και ενημέρωσε πως ο δήμος Σαλαμίνας -με την κάλυψη του υπουργείου– απαλλάχτηκε από ένα χρέος 2,4 εκατ. ευρώ προς την ΕΥΔΑΠ. “Ο δήμος Σαλαμίνας τίθεται εκτός κάθε είδους μνημονιακής επιτήρησης και είναι ελεύθερος και ισχυρός να μπορέσει να κάνει τους δικούς του προγραμματισμούς, τα δικά του έργα”, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος που συμπλήρωσε πως “παρόμοιος θα είναι ο προγραμματισμός και για τους υπόλοιπους δήμους”.