Πατριανάκου: “Καθυστερεί η αντιμετώπιση του καταρροϊκού”

Patrianakou

Patrianakou

Μετά τις πρεμβάσεις στη βουλή από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που με ερωτήσεις τους προς τους αρμόδιους υπουργούς ζητούσαν μέτρα προστασίας των κτηνοτρόφων οι οποίοι πλήττονται από τη ζωονόσο του καταρροϊκού πυρετού, η βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, διατυπώνει νέα ερώτηση, διαπιστώνοντας καθυστερήσεις στα μέτρα αντιμετώπισης.

Με δεδομένη τη σημασία της κτηνοτροφίας για τη Λακωνία αλλά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου γενικότερα, η κ. Πατριανάκου ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς άμεσες παρεμβάσεις, ώστε να αποκατασταθούν οι εξαιρετικά ζημιογόνες επιπτώσεις του καταρροϊκού πυρετού και να περιοριστεί η περαιτέρω εξάπλωση της ασθένειας.

“Η συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, με τις διαστάσεις που έχει λάβει, απαιτεί σειρά μέτρων που θα έπρεπε ήδη να έχουν εφαρμοστεί”, υπογραμμίζει η βουλευτής στην ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών. Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2013 είχε εκδοθεί από το ΥΠΑΑΤ απόφαση για την εφαρμογή του προγράμματος επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού στη χώρα από 1ης Ιανουαρίου 2014, με φορείς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και τις Περιφέρειες. Όπως, όμως, καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, τα προληπτικά μέτρα του προγράμματος αυτού δεν εφαρμόστηκαν.

Η ασθένεια, η οποία πλήττει τα αιγοπρόβατα, χωρίς να εντοπίζεται στον άνθρωπο και χωρίς να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία του, μεταδίδεται μέσω εντόμων, γεγονός που καθιστά άμεσο τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσής της αλλά και επιβεβλημένη τη διενέργεια ψεκασμών και τη λήψη γενικότερων μέτρων εντομοπροστασίας. Πολλοί κτηνοτρόφοι, όμως, ισχυρίζονται ότι σε εκμεταλλεύσεις της Λακωνίας στις οποίες ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα δεν έχουν γίνει ακόμη ψεκασμοί.

Έντονες είναι, επίσης, οι διαμαρτυρίες των εκτροφέων για την έλλειψη ενημέρωσής τους για τη συμπτωματολογία, την παθογένεια και την επιδημιολογία της νόσου, καθώς και για τα προβλεπόμενα νομικά, διοικητικά και οικονομικά μέτρα, όπως άλλωστε ορίζεται και στο πρόγραμμα επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού.

Αποτέλεσμα της αμηχανίας και της ολιγωρίας της διοίκησης είναι το κόστος αντιμετώπισης της νόσου και των συνεπειών της να έχει μετακυληθεί στον κτηνοτρόφο.

Η λάκαινα βουλευτής ζητά να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί, τόσο για την απώλεια του ζωικού τους κεφαλαίου όσο και για την άμεση αλλά και μακροπρόθεσμη απώλεια στο εισόδημά τους. Να χορηγηθούν επίσης ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους των οποίων τα κοπάδια βρίσκονται σε περιορισμούς μετακίνησης και να καλυφθούν τα έξοδα φαρμακευτικής δαπάνης στα οποία προέβησαν οι παραγωγοί κατόπιν συνταγογράφησης των κτηνιάτρων.

Ζητώντας να πληροφορηθεί ποια είναι η θέση του ΥΠΑΑΤ για το θέμα των εμβολιασμών των αιγοπροβάτων και για την οδηγία 2012/5/ΕΕ (η οποία προβλέπει τη χρήση αδρανοποιημένων εμβολίων ως το προτιμώμενο μέσο ελέγχου και πρόληψης της νόσου), η κ. Πατριανάκου ρωτά αν το υπουργείο προτίθεται να καλύψει το κόστος εμβολιασμού των κοπαδιών που δεν έχουν πληγεί αλλά βρίσκονται εντός της επικίνδυνης ζώνης.

Ζητά ακόμη απαντήσεις από τα αρμόδια όργανα για τον τρόπο με τον οποίο ενημερώθηκαν οι κτηνοτρόφοι, λαμβάνοντας υπόψη το δυσπρόσιτο των περιοχών εκτροφής και την αδυναμία μετακίνησής τους, αλλά και για την πορεία διενέργειας των ψεκασμών, καθώς και για την υλοποίηση μέτρων εντομοπροστασίας σε σταβλικές εγκαταστάσεις και βιότοπους.

Τέλος, ζητά απαντήσεις για την εφαρμογή του προγράμματος επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού, καθώς και του σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της νόσου.