Πατσαρίνος: Γιατί αποχωρήσαμε από τη συνεδρίαση

Patsarinos

Patsarinos

Ο περιφερειακός σύμβουλος της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου κ. Νίκος Πατσαρίνος εξηγεί σε ανακοίνωσή του τους λόγους της αποχώρησης από τη συνεδρίαση έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων:

“Στην έκτακτη συνεδρίαση της Παρασκευής 24/1 αποχωρήσαμε από το περιφερειακό συμβούλιο γιατί δεν δεχτήκαμε να συνεδριάσουμε με τα ΜΑΤ στις πόρτες και τον αποκλεισμό του κόσμου από τη συζήτηση που αφορούσε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου διαχείρισης των απορριμμάτων. Εκεί μόλις πήγαμε βρεθήκαμε μπροστά στην πρωτάκουστη και πρωτόγνωρη εμπειρία να είναι το κτίριο περικυκλωμένο από αστυνομικές δυνάμεις (ΜΑΤ) όπου η είσοδος στο κτίριο να γίνεται με την υπόδειξη ανθρώπων της Περιφέρειας! Για τους θιγόμενους και ευαίσθητους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να παρευρεθούν στη συνεδρίαση απαγορευόταν η είσοδος. Επειδή γνωρίζουμε και πιστεύουμε ότι:

– Η ενημέρωση και η συμμετοχή του κόσμου σε θέματα περιβάλλοντος διασφαλίζεται και επιβάλλεται από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, είναι βασικό κριτήριο και απαίτηση του ισχύοντος περιφερειακού σχεδιασμού και των ευρωπαϊκών οδηγιών για τα απορρίμματα (βλ. παρ. 13 του 171976/22-11-2013 εγγράφου διαβίβασης της ΜΠΕ του ΥΠΕΚΑ).

– Η διαβούλευση της ΜΠΕ συνεχίζεται μέχρι τις 4/2/2014, δίνοντας το δικαίωμα μέχρι τότε σε κάθε κάτοικο να ενημερωθεί και να εκφράσει προφορικά και γραπτά τη γνώμη του και ιδιαίτερα σε αυτή την ειδική έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

– Η μέχρι τώρα ενημέρωση ακόμα και των περιφερειακών συμβούλων ήταν επιλεκτική και λειψή (βλ. ενιαία πρόσφατη διαμαρτυρία όλης της αντιπολίτευσης στις 23-1-2014).

– Ο ανοικτός διάλογος με το κοινό, που έγινε για το ίδιο θέμα σε προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο, έγινε σε πολιτισμένο, υψηλό επίπεδο χωρίς εντάσεις και ακραίες συμπεριφορές.

– Οποιαδήποτε απόφαση της περιφερειακής αρχής για περιορισμένη – «κλειστή» συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με επιλογές φορέων και δημοτών έπρεπε να γίνει από το ίδιο το περιφερειακό συμβούλιο ή τουλάχιστον σε συνεργασία με όλες τις παρατάξεις.

– Ο χώρος, που επιλέχτηκε σκόπιμα να συνεδριάσουμε, ήταν απογοητευτικά μικρός και ασφυκτικός για να χωρέσει και να φιλοξενήσει όλους τους καλεσμένους της αιρετής της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους εκπροσώπους των φορέων και το κοινό.

– Είναι απαράδεκτο να αποκλείεις το κοινό από μια συζήτηση που το αφορά άμεσα (οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά) για τα επόμενα 28 χρόνια, με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

– Στον νέο αυτοδιοικητικό θεσμό της αιρετής Περιφέρειας όπου συμμετέχουν οι άμεσα εκλεγμένοι από τον λαό περιφερειακοί σύμβουλοι δημιουργείται κακό προηγούμενο και στέλνεται αρνητικό μήνυμα με τη χρησιμοποίηση κατασταλτικών δυνάμεων.

Ζητήσαμε να συνεδριάσουμε στη μεγαλύτερη αίθουσα, που συνήθως συνεδριάζουμε, αφού απομακρυνθούν οι αστυνομικές δυνάμεις, και να επιτραπεί η είσοδος στους παρευρισκόμενους συνδημότες μας. Γεγονός που δεν έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, αποχωρήσαμε.

Δυστυχώς η περιφερειακή αρχή προτίμησε τον περιορισμένο διάλογο παρουσία των ΜΑΤ και όχι τον ανοικτό και πλήρη διάλογο με τους δημότες που θίγονται και ενδιαφέρονται. Έχει όλη την ευθύνη για την ένταση που όχι τυχαία δημιούργησε σε αυτή τη συνεδρίαση.

Φοβόμαστε ότι παρέλαβε τις «χειροβομβίδες» του κ. Σαμαρά και άρχισε στα δύσκολα να τις «ρίχνει» στη λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου. Ελπίζουμε την επόμενη φορά να μην επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε αυτούς που συμφωνούν με την ομάδα του κ. Τατούλη. Κρίμα, γιατί με τις επιλογές τους μας γύρισαν πίσω σε μαύρες εποχές περιορισμού της ενημέρωσης και της έκφρασης. Για εμάς είναι καθοριστικά στοιχεία του θεσμού η διαφάνεια, η δημοκρατία, η συμμετοχή και η έκφραση της κοινωνίας.

Για αυτήν τη γνωμοδότηση, που δυστυχώς μας στέρησαν τη δυνατότητα να παραμείνουμε, θα καταθέσουμε πάλι γραπτά τις θέσεις μας για να κρίνει ο κόσμος ποιος ουσιαστικά έχει προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων”.