Πατσαρίνος: Παρατηρήσεις στον προϋπολογισμό 2017 της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Patsarinos NikosΑυτή την περίοδο συζητούνται στο περιφερειακό συμβούλιο και στα δημοτικά συμβούλια οι προϋπολογισμοί όλων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, σε συνέχεια του προϋπολογισμού του κράτους για το 2017. Πρόσφατα εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του ΠΕΣΥ ο προϋπολογισμός για το νέο έτος, για τον οποίο θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τα εξής:

– Γνωρίζουμε ότι συντάχθηκε στο πλαίσιο του στενού «κορσέ» των μνημονίων και των κατευθύνσεων των δανειστών, αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια παρέμβασης στα σοβαρά ποσά που διαχειρίζεται η Περιφέρεια.

– Η κυβέρνηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού εύλογα δίνει βάρος στα θέματα της κοινωνικής προστασίας (760 εκ. € το 2017 για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης έναντι 272 εκ. € το 2016, 300 εκ. € πρόσθετα για ενίσχυση της υγείας και παιδείας, 100 εκ. € για τη ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και 250 εκ. € αύξηση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για πρώτη φορά σε περίοδο κρίσης). Αντίθετα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου (μόνη σε όλη τη χώρα), στο παρεμφερές και ευαίσθητο θέμα της λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας, με ευθύνη της δημιουργεί εντάσεις με τους δήμους. Αντί να συνεργαστεί, προσπαθεί να επιβάλει, για άλλη μία φορά, τους όρους της σε μια δράση που αφορά άμεσα τους δήμους. Έτσι οι δήμοι στις 4 από τις 5 περιφερειακές ενότητες (πλην Μεσσηνίας) αντιδρούν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το πρόγραμμα να «τιναχτεί» στον αέρα. Πρόσθετα στα χρόνια της κρίσης δεν έχουμε δει, παρά τις πιέσεις μας, μια προσαρμογή των πόρων της Περιφέρειας στις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες των αδύνατων στρωμάτων της κοινωνίας. Από την πλευρά μας στην τελευταία συνεδρίαση καταθέσαμε πρόταση για τη δωρεάν μετακίνηση των άπορων σπουδαστών – φοιτητών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Περιφέρειάς μας.

– Πρέπει να ολοκληρωθεί η έγκριση του πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου και σύμφωνα μ’ αυτό να επικεντρωθούμε σε στόχους που θα προσαρμόζονται όλες οι δράσεις στην περιοχή μας. Αυστηρή προϋπόθεση, να υπάρξει από την Περιφέρεια εξειδικευμένος, αναλυτικός και ειλικρινής απολογισμός για το «κλείσιμο» των προηγούμενων ετών της οικονομικής κρίσης και μ’ αυτό το εργαλείο να διεκδικήσουμε μέρος των απωλειών μας.

– Οι πολυπληθείς έλεγχοι στα οικονομικά της Περιφέρειας (Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου, Παρατηρητήριο, Αποκεντρωμένη κ.ά.) πρέπει τουλάχιστον να απλουστευθούν, να γίνουν πιο ουσιαστικοί, πιο γρήγοροι και από έναν μόνο φορέα.

– Η μεγάλη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) επιβάλλει την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια και ιεράρχηση στις όποιες δράσεις της Περιφέρειας. Ο αποκλεισμός των μειοψηφιών από τις Αναπτυξιακές Εταιρείες της Περιφέρειας και από τις προγραμματικές συμβάσεις είναι καθοριστικό στοιχείο και πρέπει να σταματήσει. Τελευταίο ακραίο δημοκρατικό ατόπημα της διοίκησης της Περιφέρειας ήταν η απαγόρευση να ακουστεί η διαφορετική γνώμη των δημάρχων στο περιφερειακό συμβούλιο για το ζήτημα που τους αφορά άμεσα και τους «καίει»: αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων.

– Απαιτείται καλύτερη προεργασία στη δημοπράτηση των έργων για ν’ αποφεύγονται οι απανωτές παρατάσεις και υπερβάσεις των πιστώσεων στην ολοκλήρωση των έργων. Πρέπει να επικεντρωθούμε κύρια στα έργα αρμοδιότητάς μας για να ολοκληρώνονται σωστά και άμεσα και να σταματήσουν οι πελατειακές σχέσεις μέσω των επιλεκτικών προγραμματικών συμβάσεων με δήμους, συλλόγους, τμήματα της εκκλησίας και άλλους φορείς. Έτσι υπάρχει διάσπαση και διάχυση των δυνάμεων και των δράσεων μ’ αμφισβητήσιμο και μη ελεγχόμενο έργο.

– Παρατηρούνται σοβαρές αστοχίες και καταγγελίες σε δράσεις της Περιφέρειας με μεγάλο προϋπολογισμό, όπως η μεταφορά των μαθητών, η προστασία από τα κουνούπια και η δακοκτονία, και για αυτά απαιτείται να βγουν τα σωστά συμπεράσματα και να γίνουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις.

Η αναντιστοιχία λόγων και έργων της διοίκησης της Περιφέρειας, παρά τις απανωτές δηλώσεις και δεσμεύσεις τους, αποτυπώνεται και στις παρακάτω, εκτός προϋπολογισμού, παράλληλες δράσεις:

– Περιμένουμε, πάνω από έναν χρόνο, να δούμε στο περιφερειακό συμβούλιο τον απολογισμό για το συνέδριο των ΑΒΤΑ (τουριστικοί πράκτορες), δαπάνης ενός εκατομμυρίου ευρώ, που έγινε από την Πελοπόννησο ΑΕ.

– Περιμένουμε από τον Σεπτέμβριο τη συζήτηση για το «κλείσιμο» των έργων του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

– Η ταύτισή της με την επιλογή ΣΔΙΤ στη διαχείριση των απορριμμάτων έφθασε στο σημείο να στηρίζεται σε παλαιότερο ΠΕΣΔΑ, που δεν συνάδει με τον πρόσφατα εγκεκριμένο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ).

Τόσο οι δήμοι όσο και οι Περιφέρειες αποτελούν μέρος της διοίκησης και οφείλουν να απασχοληθούν σοβαρά με τη σωστή δική τους διαχείριση του δημόσιου πλούτου. Μόνο έτσι μπορούν να είναι αξιόπιστοι συνομιλητές και διεκδικητές στόχων με την κυβέρνηση, με τους άλλους θεσμούς και με την κοινωνία.

Από την πλευρά μας, για την τοπική αυτοδιοίκηση, στηρίζουμε κάθε προσπάθεια για αποκεντρωμένη διοίκηση με αρμοδιότητες και τους αντίστοιχους πόρους, αλλά με τα στοιχεία της διαφάνειας, της συμμετοχής, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της αποτελεσματικότητας και της ισότιμης αντιμετώπισης κάθε πολίτη. Μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της διαπλοκής και οι πολιτικές που εξυπηρετούν μεγάλα και ιδιοτελή συμφέροντα και από κοινού συνέβαλαν στο να περνά το μεγαλύτερο μέρος του λαού μας και η χώρα την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.

Για την «Πελοπόννησος Πρώτα»
Ο επικεφαλής, Νίκος Πατσαρίνος