Πατσαρίνος: “Το ρεύμα είναι αγαθό, όχι εμπόρευμα”

Patsarinos

Patsarinos

Ερώτηση προς τον περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ απευθύνει ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Πατσαρίνος, ζητώντας το θέμα να συζητηθεί στο ΠΕ.ΣΥ. και το Σώμα να ταχθεί στο πλευρό όσων αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης:

“Η κυβέρνηση των μνημονίων προχωρά στο διαμελισμό της ΔΕΗ και στη συνέχεια στο ξεπούλημα της «μικρής» αλλά καλής ΔΕΗ.

Αφού δρομολογήθηκε η πώληση των δικτύων μεταφοράς – ΑΔΜΗΕ – και η εκχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, τώρα ετοιμάζεται να παραχωρήσει σε ιδιώτες όλες τις σημαντικές λειτουργίες της αγοράς ηλεκτρισμού, όπως είναι τα «φθηνά» καύσιμά της λιγνίτης και υδροηλεκτρικά και άλλα ζωτικά κομμάτια από την επιχείρηση.

Επειδή:

Με τον τρόπο αυτό το ρεύμα από κοινωνικό αγαθό θα μετατραπεί σε εμπόρευμα.

Έτσι αμφισβητείται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Η ΔΕΗ είναι βασικός μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε σε οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.

Σε μια περίοδο που έχουν στερηθεί το ρεύμα 300.000 νοικοκυριά, το ρεύμα κινδυνεύει αφενός να γίνει απρόσιτο στους μικρομεσαίους, στους μισθωτούς, τους άνεργους και τους συνταξιούχους, αφετέρου θ’ αυξηθεί το ενεργειακό κόστος στους αγρότες, στις επιχειρήσεις και στη βιομηχανία.

Εδώ και 12 χρόνια ιδιωτικοποιήσεων (2001-2013) το ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε 102% στα νοικοκυριά και 76,3% στη βιομηχανία.

Στην Περιφέρειά μας βρίσκεται το λιγνιτωρυχείο της Μεγαλόπολης, που η λειτουργία του επηρεάζει την ανάπτυξη όλης της ευρύτερης περιοχής.

Χιλιάδες εργαζόμενοι στη ΔΕΗ θα βρεθούν με αβεβαιότητα απέναντι στο δικαίωμα της εργασίας.

Έχει ξεκινήσει από πολλούς φορείς αγώνας για την ανατροπή αυτής της πρόθεσης της κυβέρνησης και του ΔΝΤ (βλ. ψήφισμα δήμου και φορέων Μεγαλόπολης).

Ρωτάμε:

Συμφωνείτε να συζητήσουμε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να ενταχθούμε στις δυνάμεις αυτές που υπερασπίζονται και αγωνίζονται για το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ;

Σας καταθέτουμε το σχετικό ψήφισμα των φορέων του Δήμου Μεγαλόπολης”.

Ψήφισμα φορέων Μεγαλόπολης

“Οι κοινωνικοί φορείς της Μεγαλόπολης εκφράζουμε για άλλη μία φορά την αντίθεσή μας στην ίδρυση νέας εταιρείας παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να δημιουργηθεί από την περιουσία της ΔΕΗ ΑΕ, και συμπαριστάμεθα στους εργαζόμενους της Επιχείρησης εκδίδοντας το ακόλουθο ψήφισμα:

Καταγγέλλουμε τις μεθοδευμένες ενέργειες της κυβέρνησης για την πώληση – παραχώρηση των Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ ΑΕ, που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην ίδρυση νέας εταιρείας η περιουσία της οποίας θα δημιουργηθεί από τη ΔΕΗ ΑΕ με εισφορά ποσοστού του παραγωγικού δυναμικού και της πελατειακής της βάσεως, καθ’ όσον αυτό σημαίνει ανατροπή της έως σήμερα υφισταμένης κατάστασης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, που συνεπάγεται αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού και στις σχέσεις συνύπαρξης της ΔΕΗ ΑΕ με την τοπική κοινωνία.

Απορρίπτουμε το πρόσχημα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, καθόσον επιχειρείται μια βίαιη υφαρπαγή της περιουσίας της ΔΕΗ ΑΕ και κατ’ επέκταση του ελληνικού δημοσίου, δεδομένου ότι η υπό σχεδιασμό νέα εταιρεία (Μικρή ΔΕΗ) θα πραγματοποιηθεί ερήμην της διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ και των εργαζομένων της.

Διαμηνύουμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αλλάξει δραματικά την κατάσταση, καθώς δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας και αγωνίας πρώτιστα στους εργαζόμενους και τα στελέχη της Επιχείρησης, και κατ’ επέκταση στο σύνολο της κοινωνίας. Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και δεν χαρίζεται σε κανέναν.

Ζητάμε να αποτραπεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση – επιχειρούμενη διάλυση της ΔΕΗ ΑΕ, που συνιστά ολέθριο λάθος, καθώς αχρηστεύει έναν Πυλώνα Ανάπτυξης πάνω στον οποίο θα μπορούσε η χώρα να σταθεί για την ανάκαμψή της, μετά από την καταστροφική οικονομική κρίση που βιώνει.

Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο ως μη έχοντας την ηθική και δημοκρατική νομιμότητα να ιδιωτικοποιήσει τον Όμιλο ΔΕΗ ΑΕ.

Να διοργανώσει ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ στον ελληνικό λαό, που είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της ΔΕΗ.

Καλούμε τους βουλευτές του Ν. Αρκαδίας και των όμορων νομών να μην συμβάλουν με την ψήφο τους στην πώληση και τη διάλυση της ΔΕΗ.

Καλούμε όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, όλους τους φορείς και τους συλλόγους, σε εγρήγορση, συμπόρευση και αγώνα, για την αποτροπή των σχεδίων της κυβέρνησης και του ΔΝΤ ενάντια στην πώληση – παραχώρηση των μονάδων της ΔΕΗ ΑΕ, καθόσον αυτό αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την οριστική διάλυσή της.

Δηλώνουμε ότι θα είμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους στη ΔΕΗ ΑΕ και δεσμευόμαστε ότι θα σταθούμε δυναμικά στο πλευρό τους σε κάθε αγώνα για την αποτροπή τέτοιων σχεδίων.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ: Δήμος Μεγαλόπολης, Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεγαλόπολης, Σύλλογος Επισκευαστών Μηχανημάτων και Αυτοκινήτων Μεγαλόπολης, Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΔΕΗ Μεγαλόπολης, Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, Σωματεία ΔΕΗ Μεγαλόπολης, Σωματείο Συμβασιούχων 8μηνιτών ΔΕΗ Μεγαλόπολης, Σύλλογος Γονέων Τριών Τέκνων Μεγαλόπολης «Ο Αρκάς», Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Λυκείου Μεγαλόπολης”.