Παυλοπέτρι και Αντικύθηρα κόβουν την ανάσα! (φωτο)

dytis entopizei lagino

dytis entopizei lagino

Φωτογραφίες υποβρύχιων αρχαιολογικών ευρημάτων δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Πολιτισμού.

Οι φωτογραφίες δόθηκαν με αφορμή την ημερίδα με τίτλο «Βουτιά στα περασμένα: Η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα, 1976-2014», που διοργανώνει η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων της γενικής διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, την Παρασκευή 6 Μαρτίου, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης.

Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται συνολικά το έργο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων από την ίδρυσή της, το 1976, με στόχο την προβολή του, την έκθεση στην κρίση της επιστημονικής κοινότητας των νέων δεδομένων που προέρχονται από την υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα και την παρουσίαση της εξέλιξής της στον τομέα της σύγχρονης τεχνολογίας.

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες είναι από δύο σημαντικές έρευνες με σπουδαία υποβρύχια αρχαιολογικά ευρήματα, το Παυλοπέτρι Λακωνίας και το ναυάγιο των Αντικυθήρων.

skari ploiou Mentor

Το Παυλοπέτρι είναι μικρή νησίδα απέναντι από την ομώνυμη παραλία δίπλα στο χωριό Βιγκλάφια και απέναντι από την Ελαφόνησο. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν την κατοίκησή της από αρχαιότατους χρόνους. Πρόκειται για μοναδική στο είδος της πόλη, αφού έχει συγκεκριμένο σχέδιο, με δρόμους, κτίρια και νεκροταφείο. Ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Νίκολας Φλέμινγκ και χαρτογραφήθηκε το 1968 από ομάδα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ. Υπάρχουν τουλάχιστον δεκαπέντε κτίρια σε βάθος 3 με 4 μέτρων και οι πρόσφατες έρευνες του 2009 αποκάλυψαν ότι εκτείνεται σε 9 στρέμματα.

Όσο για το ναυάγιο των Αντικυθήρων, χρονολογείται από το 2ο τέταρτο του 1ου αιώνα. Ανακαλύφθηκε από σπογγαλιείς στα Αντικύθηρα το 1900.

πηγή: tanea.gr

navagio toy Mentora sta Kythiraapolithoma ixthyos - navagio Antikythironapothikeytikos pithos - Paulopetriapothikeytikos pithos - Paulopetri (1)dytis entopizei xalkino doryktiriaka kataloipa katapontismenou proelladikou oikismou - Paylopetriktiriaka kataloipa katapontismenou proelladikou oikismou - Paylopetri (1)ktiriaka kataloipa katapontismenou proelladikou oikismou - Paylopetri (2)laginorompotiko skafandro exosuitxalkino dory - navagio Antikythitron