Πεζοδρόμηση κέντρου: Σπάρτη, καληνύχτα!

Konstantinou Palaiologou Sparti

του Βαγγέλη Μητράκου


– Η πρόταση – προμελέτη ανάπλασης του κέντρου της Σπάρτης που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο αποτελεί ριζική ανατροπή κι εγκατάλειψη του αρχικού στόχου της απευθείας πεζοδρόμησης του κέντρου (Παλαιολόγου από Θερμοπυλών έως Όθωνος Αμαλίας και Λυκούργου από Λεωνίδου έως Αγ. Νίκωνος) καθώς και της σχετικής μελέτης Βλαστού.

(Αλήθεια, ως πότε ο δήμος Σπάρτης, διαχρονικά, θα πληρώνει για μελέτες που, τελικά, δεν εφαρμόζονται);

– Με την προμελέτη ανάπλασης που παρουσιάστηκε ξηλώνονται (!!!) τα παρτέρια της Παλαιολόγου με τους φοίνικες, από Βρασίδου μέχρι Ευαγγελιστρίας, και στη θέση τους δημιουργείται 7μετρη οδός αμφίδρομης ήπιας κυκλοφορίας αυτοκινήτων, με πλευρικές παρεμβάσεις «ανάπλασης».

Ναι, οι πόλεις πρέπει να αλλάζουν. Όχι, όμως, το «σήμα κατατεθέν» τους. Και το «σήμα κατατεθέν» της Σπάρτης, αυτό που αφήνει τους επισκέπτες της με «ανοιχτό το στόμα» όταν μπαίνουν στο κέντρο, είναι η λεωφόρος Παλαιολόγου με τις μεγάλες πράσινες νησίδες και τους φοίνικες.

Είναι γεγονός πως οι φοίνικες έχουν καταστεί, πλέον, προβληματικοί εξαιτίας του σκαθαριού που τους καταστρέφει. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να ξηλωθούν οι νησίδες-παρτέρια. Μπορεί στη θέση των παλαιών φοινίκων να μπουν ανεπτυγμένα δέντρα φοινίκων του είδους Ουασινγκτόνια, το μόνο που δεν έχει προσβληθεί από το κόκκινο σκαθάρι, ή να επιλεγεί άλλου είδους υψηλή δενδροφύτευση με κατάλληλα για το αστικό περιβάλλον αειθαλή δέντρα όπως η Aριά (Quercus ilex αείφυλλο είδος βελανιδιάς) κ.ά.

– Πάνω στις λεπτομέρειες της πρότασης ανάπλασης θα μπορούσε κάποιος να κάνει πολλές παρατηρήσεις, όμως αυτό δεν θα είχε κανένα νόημα, αφού το κυρίαρχο, πλέον, είναι η αλλαγή του στρατηγικού σχεδιασμού (η «πεζοδρόμηση» μετατράπηκε σε «ανάπλαση») κι αφού είναι φανερό πως η προμελέτη – πρόταση δεν πρόκειται να προχωρήσει, μπροστά στους νέους συσχετισμούς δυνάμεων που θα προκύψουν στο δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης.

– Μετά τις εξελίξεις αυτές και με δεδομένο ότι σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε εκλογές όπου ο δήμαρχος που θα εκλεγεί δεν θα έχει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο λόγω απλής αναλογικής, η Σπάρτη φαίνεται πως θα παραμείνει (εις αιώνας αιώνων;) η μοναδική πρωτεύουσα της Πελοποννήσου χωρίς πεζοδρομημένο κέντρο.

Σε καιρούς που όλες οι άλλες πρωτεύουσες έκαναν θαρραλέες πεζοδρομήσεις και ήδη απολαμβάνουν τα πολλαπλά τους οφέλη, η Σπάρτη αρνείται να βγει από τη συντήρηση και τη μιζέρια. Κι αυτό, όχι μονάχα με ευθύνη των αυτοδιοικητικών παραγόντων και σχηματισμών που δραστηριοποιούνται σ’ αυτήν αλλά και με ευθύνη της τοπικής κοινωνίας, η οποία έχει υποστεί «μιθριδατισμό» στο τοξικό περιβάλλον της νοοτροπίας «Μην θίγετε τα κακώς κείμενα».

Οπότε, Σπάρτη, καληνύχτα και… όνειρα γλυκά!!!