Πελοπόννησος: Αναπτυξιακή πνοή με 120 εκατομμύρια ευρώ

Peloponnisos 2020

Peloponnisos 2020

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Ιουλίου η πρώτη συνεδρίαση της κοινής επιτροπής παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος “Πελοπόννησος 2020”.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος θα είναι και ο πρόεδρος της επιτροπής συντονισμού και εξειδίκευσης του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος, ο γενικός διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιφερειακής Πολιτικής και Δημοσίων Επενδύσεων κ. Κώστας Κουκολιάς, το σύνολο των αντιπεριφερειαρχών Πελοποννήσου, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι της Πελοποννήσου, ο διευθυντής Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Διονύσιος Γρουζής, καθώς και ο κ. Κωνσταντίνος Μπιτζής, διευθύνων σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ Πελοπόννησος ΑΕ, που αποτελεί το φορέα υλοποίησης του προγράμματος.

“Για πρώτη φορά η Πελοπόννησος δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος με στόχο να καλύψει τα προβλήματα των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και της ερημοποίησης”, δήλωσε ο περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης. Τόνισε επίσης ότι το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της Πελοποννήσου αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου και ότι είναι απόλυτα συμβατό με τη στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης και της καινοτομίας του ΣΕΣ, αλλά και τις αρχές της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής της συνθήκης της Λισαβώνας.

Ορόσημο του προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, θα είναι ο άξονας κωμόπολη – χωριό, αναδεικνύοντας την παράδοση της Πελοποννήσου, υπό μια νέα προοπτική όμως. Ο περιφερειάρχης έκανε ειδική αναφορά στην αγαστή συνεργασία με τις δημοτικές αρχές, αλλά και στη σκληρή δουλειά όλων των πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων για το σχεδιασμό και την προετοιμασία του προγράμματος.

“Την 1η Ιουλίου 2011 παραλάβαμε ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ νεκρό, και καταφέραμε αφενός να το ζωντανέψουμε, αφετέρου να αλλάξουμε τη νοοτροπία και να μπορούμε πλέον να υλοποιούμε έργα αναπτυξιακά που δημιουργούν προστιθέμενη αξία και μοχλεύουν την οικονομία”, σημείωσε ο κ. Τατούλης και αναφέρθηκε στο πρώτο, συμβολικά, έργο, σε συνεργασία με το δήμο Ευρώτα -το κτίριο Μπασουράκου- το οποίο έχει ήδη βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Κωνσταντινόπουλος αναφέρθηκε στη σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, χαρακτηρίζοντας εξαιρετική την προσπάθειά της να αξιοποιήσει και το τελευταίο ευρώ. Επίσης, αφού αναφέρθηκε στην ευθύνη του υπουργείου για το κλείσιμο του ΕΣΠΑ και το άνοιγμα του νέου προγράμματος, του ΣΕΣ, έθεσε στη διάθεση της Περιφέρειας κάθε συνδρομή για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.

Ο κ. Κουκολιάς από την πλευρά του αναφέρθηκε τόσο στην αρχιτεκτονική του ΕΣΠΑ, που δεν επέτρεπε ουσιαστική δυνατότητα αποκεντρωμένων ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, όσο και στην πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου να προετοιμάσει ένα τέτοιο πρόγραμμα για τη νέα προγραμματική περίοδο. Ειδική αναφορά έκανε στην προνοητικότητα του κ. Τατούλη να το εγγράψει στα συμπεράσματα της 4ης επιτροπής παρακολούθησης του ΔΕΠΙΝ, γεγονός το οποίο έτυχε θερμής υποδοχής από τα κοινοτικά όργανα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Ο κ. Κουκολιάς εξήρε τέλος την πρωτοβουλία του κ. Τατούλη να δημιουργήσει ειδικό ταμείο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, το οποίο χαρακτήρισε προπομπό ειδικού περιφερειακού αναπτυξιακού νόμου.

Το σύνολο των δημάρχων που συμμετείχαν, καθώς και οι εκπρόσωποι των λοιπών δημοτικών αρχών, χαιρέτισαν την έναρξη του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον από κοινού σχεδιασμό του αναπτυξιακού μέλλοντος της Πελοποννήσου.