“Πελοπόννησος Πρώτα”: Κανένα στοιχείο απολογισμού για το συνέδριο των Άγγλων τουριστικών πρακτόρων στην Πελοπόννησο

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της 28-12-2015, συζητήθηκε η επερώτηση της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα» που αφορούσε στον απολογισμό του συνεδρίου των τουριστικών πρακτόρων και δημοσιογράφων της ΑΒΤΑ, που πραγματοποιήθηκε για τρεις ημέρες (12-14/10) στην «Costa Navarino» της Πύλου και εκτελέστηκε από την αναπτυξιακή εταιρεία «Πελοπόννησος ΑΕ» με τη δέσμευση ποσού 1.045.000 ευρώ.

Εξαρχής η «Πελοπόννησος Πρώτα» εξέφρασε τις αντιρρήσεις της για μία τόσο μεγάλη δαπάνη σε περίοδο κρίσης, για την έλλειψη εξακτίνωσης των δράσεων και του οφέλους σε ολόκληρη την Πελοπόννησο και για τις ασάφειες και ανακρίβειες στη σχετική προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την «Πελοπόννησος ΑΕ».

Ζητήθηκε και περιμέναμε από την περιφερειακή αρχή να γίνει ένας απολογισμός και να γνωρίσει το περιφερειακό συμβούλιο το τελικό κόστος του συνεδρίου, με ανάλυση των δαπανών, τους φορείς που συμμετείχαν σ’ αυτό, το σύνολο των δράσεων που τελικά υλοποιήθηκαν, τις επισκέψεις των συνέδρων σε περιοχές εκτός του νομού Μεσσηνίας και τα στοιχεία αξιολόγησης και αποτίμησης της δράσης για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου. Επίσης ζητήθηκαν τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής παρακολούθησης του έργου.

Απ’ όλα τα παραπάνω που ρωτήθηκαν και ζητήθηκαν από την περιφερειακή αρχή, ουδέν στοιχείο έλαβε το περιφερειακό συμβούλιο. Αντίθετα, η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, για μία ακόμη φορά μιλούσε ακατάπαυστα, χωρίς να λέει τίποτα. Η απάντηση ήταν μία γενική τοποθέτηση για τη μεγάλη προσφορά της περιφερειακής αρχής στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Πελοποννήσου. Κανένα στοιχείο για το πού δαπανήθηκε το 1.045.000 ευρώ. Κανένα στοιχείο για την περιήγηση των συνέδρων σε περιοχές εκτός Ν. Μεσσηνίας. Κανένα στοιχείο για τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου συνεδρίου. Καμία απάντηση για το όφελος που αποκόμισε η Πελοπόννησος ή έστω μία αποτίμηση γιατις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν.

Στο τέλος, μετά από μεγάλη πίεση του επικεφαλής της παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα» Νίκου Πατσαρίνου να μας δοθούν οικονομικά και διαχειριστικά στοιχεία του συνεδρίου, η περιφερειακή αρχή μάς παρέπεμψε στην «Πελοπόννησος ΑΕ», που διοικείται από την Περιφέρεια και λειτουργούσε ως εντολοδόχος της Περιφέρειας και με χρήματα του πελοποννησιακού λαού. Δηλαδή το περιφερειακό συμβούλιο, που αποφάσισε τη δαπάνη του 1.045.000 ευρώ για το συνέδριο, δεν μπορεί να έχει γνώση των στοιχείων του συνεδρίου από την περιφερειακή αρχή, αλλά θα πρέπει να αναζητήσει τα στοιχεία από την εταιρςία «Πελοπόννησος ΑΕ».

Για μια ακόμη φορά φαίνεται ότι η περιφερειακή αρχή δεν τα πάει καλά με την αρχή της διαφάνειας και δεν δείχνει τον αναγκαίο σεβασμό στις παρατάξεις της μειοψηφίας και στον πελοποννησιακό λαό.

Η «Πελοπόννησος Πρώτα», σεβόμενη και το τελευταίο ευρώ του πελοποννήσιου φορολογούμενου, θα αναζητήσει και θα βρει με κάθε νόμιμο τρόπο τα οικονομικά στοιχεία του συνεδρίου, που η περιφερειακή αρχή αρνείται να παρουσιάσει στο περιφερειακό συμβούλιο. Οι πελοποννήσιοι θα λάβουν γνώση για το πού δαπανήθηκε το 1.045.000 ευρώ και θα κρίνουν τη διαχείριση της περιφερειακής αρχής, η οποία είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα δώσει λόγο.

Για την “Πελοπόννησος Πρώτα”
ο περιφερειακός σύμβουλος
Γιώργος Γαβρήλος