“Πελοπόννησος Πρώτα” κατά Τατούλη για προϋπολογισμό και… Γόντικα

Peloponnisos Prwta 1

Peloponnisos Prwta 1

Εκπλήξεις επιφύλαξε η πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σύμφωνα με την παράταξη “Πελοπόννησος Πρώτα”.

Όπως εξηγεί, στο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε την τροποποίηση του προϋπολογισμού, τα μέλη πήραν εισήγηση λίγα μόλις λεπτά πριν αρχίσει η συνεδρίαση, και ενώ ο κανονισμός προβλέπει τρεις ημέρες νωρίτερα. “Και τι εισήγηση!”, συνεχίζει η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, “Χωρίς καμία εξήγηση ή τεκμηρίωση, ο κ. Τατούλης ζήτησε μεταφορά κονδυλίων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Η αοριστία του προσδιορισμού προέλευσης και προορισμού αυτών των κονδυλίων, μόνο ως κακόγουστο ανέκδοτο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Για παράδειγμα, μεταφέρονται 69.900 ευρώ από τον κωδικό «Έργα που δεν κατονομάζονται» (sic!) στον κωδικό «Λοιπές δαπάνες»! Σε άλλες περιπτώσεις μεταφέρονται από αποθεματικό 32.000 ευρώ σε κωδικό «Εκθέσεις, συνέδρια και κάθε είδους δαπάνες δημοσίων σχέσεων»! Κάθε σχόλιο περιττεύει…

Ο κ. Τατούλης προσπάθησε να καλύψει την παραβίαση των προθεσμιών και την αοριστία της «εισήγησης» με το επιχείρημα ότι η τροποποίηση του προϋπολογισμού είναι αφενός επείγουσα και αφετέρου μόνο «τεχνικό θέμα». Εύλογα ρώτησε ένας σύμβουλος αν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας επεξεργάστηκαν την τροποποίηση μέσα στο σαββατοκύριακο! Διότι ειδάλλως θα μπορούσε προφανώς να είχε σταλεί έστω και την προηγούμενη Παρασκευή. Όσον αφορά τον «τεχνικό» χαρακτήρα του προϋπολογισμού, ο καθένας γνωρίζει ότι η διαχείριση των οικονομικών πόρων είναι το ύψιστο πολιτικό καθήκον ενός δημόσιου φορέα. Και ο πιο ανυποψίαστος πολίτης διαβλέπει πού θα πάνε τελικά τα κονδύλια με κωδικό τύπου «Λοιπές δαπάνες» ή «Κάθε είδους δαπάνες δημοσίων σχέσεων»!

Η “Πελοπόννησος Πρώτα” χαρακτηρίζει επίσης έκπληξη την εκλογή του κ. Γόντικα της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ως αντιπροσώπου στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, με την πριμοδότηση, όπως λέει, της παράταξης Τατούλη. Η παράταξη Βουδούρη, που εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο, τον Νίκο Πατσαρίνο, υποστηρίζει πως “με βάση την απλή αναλογική θα της αναλογούσαν δύο αντιπρόσωποι. Τη δεύτερη έδρα την κατέλαβε όμως η «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ), παρά το γεγονός ότι διαθέτει μόνο δύο συμβούλους. Πώς προέκυψε αυτό; Απλά διότι η παράταξη του κ. Τατούλη πριμοδότησε με τουλάχιστον 2 ψήφους τον υποψήφιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που τελικά συγκέντρωσε 5 ψήφους, και εξέλεξε τον κ. Νίκο Γόντικα, στερώντας τον δεύτερο αντιπρόσωπο από την «Πελοπόννησο Πρώτα». Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο έσπευσε να αποδεχθεί το «δώρο» του κ. Τατούλη.

Συγχαίρουμε τον κ. Γόντικα για την εκλογή του και του ευχόμαστε καλή θητεία. Ωστόσο, διαπιστώνουμε την ιδιαίτερη προτίμηση του κ. Τατούλη, η οποία σηματοδοτεί ξεκάθαρα ότι θεωρεί ως κύριο αντίπαλό του (και καλά κάνει) την «Πελοπόννησο Πρώτα». Επίσης αναρωτιόμαστε ποια είναι στην πράξη τα όρια των διακηρύξεων «ιδεολογικής καθαρότητας» και «αδιαπραγμάτευτης σύγκρουσης με τους εκπροσώπους του κεφαλαίου» που το ΚΚΕ διατυμπανίζει σε κάθε ευκαιρία”.