Ανακοίνωση με τον σκωπτικό τίτλο “Τι άλλο θα δούμε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου!” εξέδωσε η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας “Πελοπόννησος Πρώτα”:

“Μια μελέτη που δε μας παρουσίασε ποτέ κανείς και αφορά σοβαρό έργο που μεγάλο μέρος του έχει ήδη εκτελεστεί (!) κληθήκαμε να εγκρίνουμε στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου (ΠΕΣΥ) την Τρίτη 10/4/18.

Ήταν το 8ο θέμα της ημερήσιας διάταξης και αφορούσε την έγκριση μελέτης για τη διαμόρφωση του παραλιακού δρόμου του Γυθείου, που έχει χαρακτηριστεί εθνικός και επαρχιακός. Πρόκειται για έναν δρόμο μεγάλης αξίας για την πόλη, μιας και συνδέεται με ζητήματα λειτουργίας του λιμανιού, κυκλοφοριακά, επαγγελματικά (με τα κατά μήκος ιδιωτικά καταστήματα), έκτακτης ανάγκης, εξυπηρέτησης των πεζών, των ποδηλατών κλπ.

Με τόσες σοβαρές χρήσεις και με την εμπλοκή πολλών υπηρεσιών, που άλλες γνωμοδοτούν και άλλες εγκρίνουν, θα περίμενε κανείς μια τέτοια μελέτη αφενός να είναι άρτια και αφετέρου συντεταγμένα να ακολουθήσει για έγκριση όλες τις θεσμοθετημένες διαδικασίες και μετά να προχωρήσει η υλοποίησή της (το έργο).

Ωστόσο, εμείς στη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ κληθήκαμε να αποφανθούμε για:

α) Μια μελέτη που δεν είδαμε ποτέ και δεν την παρουσίασε κανείς!

β) Μια μελέτη για την οποία η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με το 111480/18.5.2017 έγγραφό της έχει ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία για να αποφανθεί και για να την προωθήσει περαιτέρω και, το πιο σημαντικό,

γ) Μια μελέτη που, όπως ακούσαμε από την αρμόδια αντιδήμαρχο, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, έχει εκτελεστεί επί τόπου μεγάλο μέρος της!!!

Το θλιβερό της υπόθεσης είναι ότι με αυτά τα στοιχεία και παρά τις έντονες αντιδράσεις κοινωνικών φορέων και ενεργών πολιτών της περιοχής, το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε τη μελέτη με το επιχείρημα του περιφερειάρχη ότι πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς, άρα και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ανατολικής Μάνης!

Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος σέβεται τις διαδικασίες, τους νόμους και το ΠΕΣΥ και γιατί αφήνουν να εκτίθενται και να διασύρονται συλλογικά όργανα, όπως είναι το ΠΕΣΥ Πελοποννήσου και το δημοτικό συμβούλιο Ανατολικής Μάνης!

Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται εκτελεσμένα έργα του δήμου Ανατολικής Μάνης για έγκριση στο ΠΕΣΥ, οφείλουμε αυτό να το σταματήσουμε. Όλη η ευθύνη είναι στον περιφερειάρχη, στον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου και στη χωρική αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, που επιτρέπουν να έρχονται για συζήτηση και έγκριση μελέτες με τέτοια χαρακτηριστικά.

Πηγαίνοντας για τις εκλογές του 2019, κάποιοι ξεχνούν και υποτάσσουν το θεσμικό τους ρόλο προκειμένου να εξυπηρετήσουν πελατειακές σχέσεις. Ο κατήφορος αυτός που δεν έχει “πάτο”, μιας και ξεπερνούν τα αυτονόητα, τους βάζει απέναντι στην κοινή γνώμη, στη λογική και τις απαιτήσεις των καιρών να αλλάξει ρότα αυτή η κοινωνία.

Ας μην ψάχνουμε μόνο μακριά μας να βρούμε τους υπαίτιους για τη μνημονιακή μας βαρβαρότητα”.