Πελοπόννησος Πρώτα: “Κοροϊδία οι αποφάσεις της περιφερειακής αρχής για ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ”

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο κατηγορεί την περιφερειακή αρχή για δημαγωγία σχετικά με την έγκριση υποβολής πρότασης για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 έργων σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η απόφαση ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του ΠΕΣΥ την Τετάρτη 3/4 και αφορά τα εξής έργα:

– Βελτίωση της εθνικής οδού Σπάρτης – Γυθείου, προϋπολογισμού 7.600.000 ευρώ.

– Βελτίωση της 7ης επαρχιακής οδού Μεσσηνίας (τμήματα Μεσσήνη – Εύα και Εύα – Λάμπαινα), προϋπολογισμού 9.050.000 ευρώ.

– Βελτίωση της ΕΟ Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη, τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι / οδοφωτισμός ισόπεδων κόμβων τμημάτων Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και Γαργαλιάνοι – Ρωμανός, προϋπολογισμού 30.426.150 ευρώ.

– Βελτίωση της ΕΟ Τρίπολη – Σπάρτη – Μονεμβασιά (παράκαμψη οικισμού Βλαχιώτη), προϋπολογισμού 18.000.000 ευρώ.

– Κατασκευή κόμβου Αρχαίας Νεμέας – Δερβενάκια – Μυκήνες της οδού Κ. Αρχ. Νεμέας – Εκκλησιαστικά – Λυγουριό – Θ. Επιδαύρου, προϋπολογισμού 28.000.000 ευρώ.

– Κατασκευή οδικού τμήματος Αγ. Ελεούσα – Αρκαδικό της ΕΟ Άργος – Ναύπλιο – Θέατρο Επιδαύρου – Παλ. Επίδαυρος, προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ.

– Βελτίωση της πρόσβασης και της προσπελασιμότητας της περιοχής Ισθμός – Κόρινθος, προϋπολογισμού 13.500.000 ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφει ο επικεφαλής της “Πελοπόννησος Πρώτα” Νίκος Πατσαρίνος, “πρόκειται για εφτά σημαντικά έργα που αποτελούν αρμοδιότητα της Περιφέρειας και συναντώνται αφενός στα προγράμματα πολλών αυτοδιοικητικών παρατάξεων, ενώ έχουν απασχολήσει πολλά συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης για χρόνια. Αυτή η περιφερειακή αρχή όφειλε όλα αυτά τα έργα, μετά από δύο θητείες διοίκησης, να τα έχει παραδώσει σε χρήση στους πελοποννήσιους. Αντί αυτού, τώρα και λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία για την ένταξή τους σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Να θυμίσουμε ότι τα έργα αυτά έχουν εξαγγελθεί αρκετές φορές από την περιφερειακή αρχή.

Οφείλουμε, εκτός από τον καταλογισμό της ευθύνης για την καθυστέρηση υλοποίησης των έργων, να επισημάνουμε:

– Η πρόσκληση ΠΕΛ62, που αφορά την ένταξη για χρηματοδότηση των παραπάνω έργων, έχει σαν «οροφή» το διαθέσιμο ποσό των 35 εκ. ευρώ και λήγει στις 15/4/2019. Τα έργα αυτά απαιτούν 126.576.150 ευρώ! Όχι τυχαία οι εισηγήσεις του περιφερειακού συμβουλίου αναφέρονταν στην πιθανότητα ένταξης και σε επόμενη πρόσκληση, γεγονός που καταγράφεται ως πρωτόγνωρο στις συνήθεις εντάξεις δράσεων σε προγράμματα, αλλά και προδηλώνει την αοριστία επίτευξης του στόχου!

– Κάθε έγκριση υποβολής πρότασης πρέπει να συνοδεύεται από πλήρεις μελέτες, πλήρεις αδειοδοτήσεις, εξασφάλιση των χώρων και αναλυτική αναφορά εργασιών και ποσών για το σύνολο του έργου αλλά και του κάθε υποέργου. Στις εγκρίσεις που δόθηκαν από το περιφερειακό συμβούλιο, όλα αυτά απουσίαζαν προκλητικά και, ενώ επισημάνθηκαν, απαντήσεις δεν πήραμε!

Με αυτά τα στοιχεία της προχειρότητας, ανευθυνότητας και αναξιοπιστίας, οι οριακές αποφάσεις του ΠΕΣΥ και της περιφερειακής αρχής για ένταξη των έργων, ξεπερνούν τα όρια της δημαγωγίας και αγγίζουν τα όρια της κοροϊδίας!

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι στα σοβαρά έργα και στις δράσεις αρμοδιότητάς της η περιφερειακή αρχή έκανε ελάχιστα πράγματα και όπου ξεκίνησε τα «θαλάσσωσε». Αυτή η αντιμετώπιση των έργων είναι χαρακτηριστική περίπτωση επαλήθευσης των εκτιμήσεών μας. Πού να προλάβουν να ασχοληθούν με αυτά που οφείλουν και πρέπει να κάνουν ως περιφερειακή αρχή, αφού προκειμένου να ξαναεκλεγούν ασχολούνται με τα έργα των δήμων, οι τεχνικές τους υπηρεσίες έχουν μετατραπεί σε τεχνικές υπηρεσίες της εκκλησίας, ενώ φτάνουν στο σημείο να κάνουν προγραμματική σύμβαση 7.000 ευρώ που αφορά στέγαστρο για μανουάλια σε ιερά μονή!

Με τέτοια διαχείριση εξηγείται η αναποτελεσματικότητα και η αμφισβήτηση των αυτοδιοικητικών θεσμών αλλά και ευρύτερα της δημόσιας διοίκησης. Επιβάλλεται άμεσα η ύπαρξη, λειτουργία και ουσιαστική αναβάθμιση των επιχειρησιακών σχεδίων των ΟΤΑ μέσα από διαδικασίες συλλογικές και δημοκρατικές”.