Η πολιτική πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη για την ίδρυση της πρώτης περιφερειακής τράπεζας θα αποτελέσει το εθνικό μοντέλο για τη δημιουργία περιφερειακών τραπεζών, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ιδρύματος των Sparkassen για τη Διεθνή Συνεργασία Niclaus Bergmann, την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου.

Κατά τη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε η πιλοτική δημιουργία της πρώτης περιφερειακής τράπεζας Πελοποννήσου, η οποία θα αποτελέσει τον οδηγό για την κατάρτιση εθνικού πλαισίου για τη δημιουργία αντίστοιχων τραπεζών στη χώρα με πρωτοβουλία των Περιφερειών, διαδικασίες οι οποίες θα εξελίσσονται παράλληλα.

Τα ανωτέρω επιβεβαιώθηκαν και κατά τη συνάντηση του περιφερειάρχη με τον κ. Bergmann, το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ιδρύματος των Sparkassen κ. Harald Felzen, τον οικονομικό σύμβουλο της Γερμανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα κ. Bessey και τους συνεργάτες του περιφερειάρχη κ.κ. Παναγιώτη Θεοφανόπουλο και Δημήτριο Κοκκίνη, την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου στην Αθήνα. “Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας επιβεβαιώνει τόσο τη διορατικότητα όσο και τον πολιτικό σχεδιασμό μας για την ενίσχυση της περιφερειακής μας οικονομίας, προσφέροντας στους πολίτες νέα υγιή χρηματοδοτικά εργαλεία” δήλωσε ο Πέτρος Τατούλης και σημείωσε ότι “παράλληλα η Πελοπόννησος αναδεικνύει και μια νέα πολιτική πρόταση για τη λειτουργία των τραπεζών στη χώρα, ειδικά μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συστημικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα αυξημένα” (…) Σήμερα οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες, ώστε να διαθέσουμε στην υπηρεσία των πολιτών και των επιχειρήσεων της Πελοποννήσου, ειδικά των μικρομεσαίων, ένα αξιόπιστο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους χρηματοπιστωτικό εργαλείο”.

Επίσης, την Παρασκευή 5/10 ο περιφερειάρχης πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τη Διεύθυνση Εποπτείας Τραπεζών της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη αδειοδότησης της περιφερειακής τράπεζας Πελοποννήσου, ούτως ώστε να καθοριστεί ο οδικός χάρτης ενεργειών συγκρότησης του φακέλου για την υποβολή αίτησης τραπεζικής άδειας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής επιβεβαιώθηκε το άριστο κλίμα συνεργασίας και έγινε κατανομή εργασιών προκειμένου η άδεια να δοθεί στο συντομότερο χρονικό διάστημα και αμέσως μετά η περιφερειακή τράπεζα Πελοποννήσου να ξεκινήσει τη λειτουργία της.

Ο κ. Τατούλης τόνισε την ιδιαίτερα σημαντική υποστήριξη της προσπάθειας αυτής από τον κ. Δραγασάκη, τον υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση (ο οποίος στήριζε την πρωτοβουλία και από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης), και από το σύνολο της κυβέρνησης, την Τράπεζα της Ελλάδος, τα Επιμελητήρια και τους Εμπορικούς Συλλόγους της Πελοποννήσου.