Περιοδεία Αραχωβίτη σε Σκούρα και Κεφαλά: “Πραγματική ζημιά στα ελαιόδεντρα”

Συνάντηση με τους προέδρους των κοινοτήτων της Σκούρας και του Κεφαλά του δήμου Σπάρτης Παύλο Κούρο και Τάσο Παπαδημητράτο είχε την Παρασκευή 2 Απριλίου ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σταύρος Αραχωβίτης, συνοδευόμενος από τον συντονιστή της νομαρχιακής επιτροπής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παναγιώτη Κουμουνδούρο και τα μέλη της ΝΕ Περικλή Λαμπρινό και Κώστα Σταμάτη.

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μαζί με τους προέδρους των κοινοτήτων επισκέφθηκαν τις περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο της χαλαζόπτωσης στις 23 Μαρτίου και διαπίστωσαν πραγματική ζημιά στα ελαιόδεντρα, καθώς έχουν καταστραφεί τα τρυφερά ανθικά τμήματα (ταξιανθίες), το φρέσκο φύλλωμα και η ακραία νεαρή βλάστηση.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμπέραναν πως “για την αντιμετώπιση της ζημιάς και την αποζημίωση των παραγωγών χρειάζεται να γίνει πρώτα χαρτογράφηση της πληγείσας περιοχής από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών. Εργαλεία τέτοια υπάρχουν και άλλα, πέρα από τον βασικό κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ.

Απαραίτητη είναι η αναμόρφωση του ξεπερασμένου πλέον κανονισμού του ΕΛΓΑ, όπως ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά διακόπηκε με την κυβερνητική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή καθιστά απολύτως αναγκαία τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αλληλέγγυου και κυρίως κοινωνικά δίκαιου νέου κανονισμού ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής”.

Η υπόσχεση του βουλευτή προς τους προέδρους ήταν ότι θα διεκδικήσει αλλά και θα συμβάλει με προτάσεις από την εμπειρία του, ώστε να υπάρξει η δικαιούμενη στήριξη των παραγωγών.