Περιοδεία του ΚΚΕ στην περιοχή της Νεάπολης

KKE

KKE

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής το Νίκο Γόντικα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στη Νεάπολη Βοιών και τα γύρω χωριά. Συμμετείχε και η δημοτική σύμβουλος Μονεμβασίας Ελένη Αναγνωστοπούλου. Μεταξύ άλλων το ΚΚΕ τόνισε στους κατοίκους:

«Οι νέες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από χθες τα ξημερώματα και συνεχίζουν να καίνε στη Λακωνία, στην περιοχή της Νεάπολης Βοιών, και η καταστροφή καλλιεργήσιμων και δασικών εκτάσεων, του φυσικού περιβάλλοντος, αποτελούν τεράστιο έγκλημα σε βάρος του λαού. Έστω και τώρα πρέπει να υπάρξει η μέγιστη κινητοποίηση δυνάμεων και μέσων, προκειμένου να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, σπίτια και λαϊκές περιουσίες.

Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ξαφνιάζει. Η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, διατηρεί τη γύμνια του καπιταλιστικού κράτους, όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, την προστασία της λαϊκής κατοικίας, των πόλεων, του ευρύτερου περιβάλλοντος και των δασών. Στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής αφήνει για άλλη μια φορά απροστάτευτα τα δάση και διατηρεί τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και κονδύλια στις υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών (πυροσβεστική δασική κλπ).

Η Κομματική Οργάνωση Λακωνίας του ΚΚΕ προειδοποιεί το λαό, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, ότι τα δάση, τα χωράφια που καλλιεργούν, όπως και η ζωή τους δεν μπορούν να προστατευθούν χωρίς την πάλη τους για ριζική αλλαγή πολιτικής, χωρίς την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στη γη, στο φυσικό πλούτο, στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.

Επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο για άλλη μια φορά η επικαιρότητα και η αναγκαιότητα των προτάσεων που έχει καταθέσει το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό της Λακωνίας να οργανώσει την πάλη του χωρίς αναμονή για:

Άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων πυροπροστασίας και πυρόσβεσης. Να δοθούν κονδύλια και προσωπικό άμεσα, ώστε η Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία να καταφέρουν να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο τους. Για να βελτιωθεί η λειτουργία των υπηρεσιών, η αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων, καθώς και η συντήρηση και η επισκευή του μηχανολογικού εξοπλισμού που επηρεάζει την επιχειρησιακή του ετοιμότητα. Άμεση κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα, κυρίως επίγεια (πυροσβεστικά οχήματα, κρουνοί, υδατοδεξαμενές κ.ά.).

Άμεση και δραστική χρηματοδότηση.

Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, τα δάση, τις δασικές εκτάσεις.

Να ακυρωθούν οι δασοκτόνοι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει να εφαρμόζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές.

Πλήρης και ακριβής καταγραφή των καμένων εκτάσεων και άμεση κήρυξή τους αναδασωτέων χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Καμιά αλλαγή χρήσης στις καμένες εκτάσεις.

Άμεσα να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων. Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για την ουσιαστική βελτίωση της προστασίας από πυρκαγιές, με έμφαση στην πρόληψη.

Να συγκροτηθεί ενιαίος φορέας δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης σε πανελλαδικό επίπεδο, με ευθύνη και κεντρικό σχεδιασμό από τη Δασική Υπηρεσία σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της κεντρικής εξουσίας.

Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις πυρκαγιές».