Περιοδεία του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά στη Μάνη

Περιοδεία στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές του δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας έκανε την Παρασκευή 28 Αυγούστου αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Συμμετείχαν επίσης ο Νίκος Γόντικας, περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου και ο Δημήτρης Αναστασάκος, δημοτικός σύμβουλος Αν. Μάνης με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”.

Στο πλαίσιο της περιοδείας έγινε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θεόδωρο Βερούτη ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν τη Διεύθυνση Δασών Λακωνίας. Η περιοδεία συνεχίστηκε στα χωριά Βαχός, Δροσοπηγή και Νεοχώρι που κινδύνεψαν από την πυρκαγιά. Στη διαδρομή το κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου, ο όποιος βρισκόταν στην περιοχή.

Από την εικόνα που συγκεντρώθηκε προκύπτει μεγάλη καταστροφή σε δασική έκταση, φυτικό κεφάλαιο και βοσκότοπους που φτάνει τα 18.000 – 20.000 στρέμματα, αλλά και καταστροφή μελισσιών και ζωικού κεφαλαίου. Επίσης η πυρκαγιά είχε επίπτωση και σε επαγγελματίες της γύρω περιοχής, όπως το άδειασμα τουριστικών καταλυμάτων, λόγω του φόβου που υπήρξε. Στη συζήτηση με κατοίκους έγινε λόγος για εμπρησμό και μελλοντικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Από την πλευρά της η κ. Μανωλάκου ανέδειξε την αναγκαιότητα πολιτικής πρόληψης. Όπως είπε “επιβεβαιώθηκαν για άλλη μια φορά οι δυσκολίες στην κατάσβεση λόγω αδυναμίας πρόσβασης ακόμα και πεζοπόρων τμημάτων, ιδιαίτερα για τα πυροσβεστικά οχήματα που δεν μπορούσαν να φτάσουν στη φωτιά και όλα αυτά εξαιτίας των ελλείψεων σε αντιπυρικές ζώνες και δασικούς δρόμους, γιατί μένει ακαθάριστο το δάσος. Η δασική υπηρεσία εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένη, η φύλαξη των δασών είναι ανύπαρκτη”.

Αναφέρθηκε ακόμη στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες, στις αναγκαίες προσλήψεις, τη μετατροπή των πενταετών και εποχικών σε μόνιμο προσωπικό, τις ελλείψεις σε σύγχρονα πυροσβεστικά μέσα και εξοπλισμό.

Ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων που οδήγησαν την κατάσταση στην υποστελέχωση και τη σημαντική μείωση των κονδυλίων που αφορούν τη δασοπροστασία.

Τόνισε επίσης την ανάγκη άμεσα η πολιτεία να λύσει το ζήτημα προμήθειας δωρεάν ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους που πλήγηκαν και να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών σε ζώα, μελίσσια και ελαιόδεντρα. Ζήτησε άμεσα να ληφθούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και να χαρακτηριστεί η περιοχή αναδασωτέα χωρίς καμία άλλη δραστηριότητα. Δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ από την μεριά του θα ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο ώστε να στηριχτούν οι πληγέντες, το ίδιο θα κάνουν και οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο.