Περισσότερες δόσεις για οφειλές στα Ταμεία ζητούν 15 κυβερνητικοί βουλευτές

asfalistikes eisfores

asfalistikes eisfores

Προς τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση απευθύνεται η ερώτηση δεκαπέντε βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με την οποία ζητείται ο εξορθολογισμός του προγράμματος ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ανάμεσα στους συνυπογράφοντες την ερώτηση, βρίσκονται και οι βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Δαβάκης και Πατριανάκου.

Οι διορθωτικές κινήσεις κρίνονται επιβεβλημένες, αφού το πρόγραμμα “Νέα Αρχή” για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατέστη αναποτελεσματικό, με την κατάσταση να οδηγείται αφενός σε διόγκωση του ελλείμματος των ασφαλιστικών οργανισμών και αφετέρου σε κίνδυνο χρεοκοπίας για τους ασφαλισμένους.

Βάσει επίσημων στοιχείων, οι οφειλές προς το ΙΚΑ ανέρχονται στα 8 δισ. για 260.000 ασφαλισμένους, οι αντίστοιχες προς τον ΟΑΕΕ στα 7 δισ. ευρώ για 370.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, και τέλος οι οφειλές προς τον ΟΓΑ στα 800 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση των βουλευτών προς τον υπουργό Εργασίας είναι να επεκταθεί ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων, με ταυτόχρονη έκπτωση ως προς τις προσαυξήσεις και την κεφαλαιοποίηση των οφειλών, ώστε να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση τόσο των παλαιών όσο και των τρεχουσών εισφορών. Ζητούν επίσης να εφαρμοστεί μια “περίοδος χάριτος” 2-3 μηνών, προκειμένου να μη χάνεται το σύνολο της ρύθμισης εξαιτίας της αδυναμίας καταβολής μιας μηνιαίας δόσης. Τέλος, να αποποινικοποιηθεί το αδίκημα της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.