Περιφέρεια Πελ/σου: Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα

eidiko anaptyxiako programma

Η άμεση ένταξη ώριμων έργων προς υλοποίηση αποφασίστηκε χθες, κατά την πρώτη συνεδρίαση της τεχνικής γραμματείας του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος “Πελοπόννησος 2020 – Ευρωπαϊκή Περιφέρεια”, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη κ. Τατούλη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γενικός διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιφερειακής Πολιτικής και Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνος Κουκολιάς, υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και εκπρόσωποι της αναπτυξιακής εταιρείας της Πελοποννήσου.

“Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα νέο, σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο ενσωματώνει την εμπειρία του ΕΣΠΑ και υπερκαλύπτει τις προβλέψεις της νέας προγραμματικής περιόδου, ώστε έμπρακτα να διαδραματίσει έναν ρόλο μετάβασης μεταξύ των δύο προγραμματικών περιόδων. Ο σχεδιασμός μας παρέχει τη δυνατότητα άμεσης ένταξης και υλοποίησης έργων και ταυτόχρονα απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων από τους αδιάθετους πόρους του ΕΣΠΑ, αυξάνοντας κατά πολύ τον αρχικό προϋπολογισμό των 120 εκατομμυρίων ευρώ”, ανέφερε ο κ. Τατούλης.

Τόνισε επίσης ότι βασικός άξονας του εν λόγω προγράμματος είναι η ικανότητα μόχλευσης της επιχειρηματικότητας, καθιστώντας το ένα ευέλικτο αναπτυξιακό εργαλείο. Το χαρακτήρισε, τέλος, “βαθύτατα ευρωπαϊκό”, καθώς έχει ως κύριο συστατικό τη βασική στόχευση της Συνθήκης της Λισαβόνας για εδαφική και κοινωνική συνοχή.

“Βαριά κληρονομιά” είπε για το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα ο κ. Κουκολιάς, γιατί “δεν ενσωματώνει απλώς τη στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης της νέας προγραμματικής περιόδου, αλλά την ξεπερνά, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ένα νέο υπόβαθρο προγραμματισμού και συστήματος διοίκησης των έργων που θα υλοποιηθούν”. Ο κ. Κουκολιάς υπογράμμισε επίσης ότι το σημαντικό πλεονέκτημα αυτού του προγράμματος είναι η δυνατότητά του να αξιοποιήσει πόρους του ΕΣΠΑ από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων που δεν έχουν απορροφηθεί.