“Περιφέρεια Πελοποννήσου: Να επαναληφθεί η αποτυχία;”

stilo

stilo

 

γράφει ο Ηλίας Μπακομιχάλης

Δύο πράγματα να λάβει κανείς υπόψιν του, θα καταλάβει ποσο η θητεία του νυν περιφερειάρχη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αυτοκρατορία του κακού, που θέλει να κάνει τη χώρα ασιατική στέπα.

1) Το κρίσιμο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα απορρίμματα έγινε με την παρουσία των ΜΑΤ.

2) Το υποχρεωτικό βέλος όταν φτάνεις στου Κλαδά, κατευθυνόμενος για Τρίπολη, σε κατευθύνει προς Βουτιάνους (διότι ο νέος δρόμος καταστράφηκε τρεις φορές).

Επειδή οι λάθος επιλογές και μάλιστα η επανάληψή τους συσσωρεύουν σοβαρά προβλήματα, θέλω να παραθέσω ποια κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διέπουν ένα πρόσωπο που πιάνει στα χέρια του αυτό το τιμόνι:

  • Να ξέρει τι σημαίνει δημοκρατία και να δύναται να την εφαρμόσει στις βασικές δραστηριότητές του.
  • Να είναι αγωνιστής και να μην διστάσει να συγκρουστεί με συμφέροντα και με καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης.
  • Να έχει λαϊκό έρεισμα και τη δυνατότητα να επικοινωνήσει ουσιαστικά με κάθε πολίτη ή κάτοικο του τελευταίου χωριού της Περιφέρειας.
  • Να ξέρει από διοίκηση, να διαθέτει άξιους συνεργάτες και να έχει γνώσεις επικοινωνίας.
  • Να καταλαβαίνει από μαθηματικά και από οικονομική διαχείριση.
  • Να γνωρίζει τα περισσότερα –και αν δεν γνωρίζει να τα μάθει– προβλήματα της περιοχής.
  • Να μπορεί να κινητοποιεί τους ανθρώπους να δουλεύουν και να αποδίδουν, όπως να δουλεύει και ο ίδιος ακούραστα.
  • Να έχει την ικανότητα να διεκδικεί απ’ την κεντρική διοίκηση του κράτους.

Αναλύοντας σχετικά τα παραπάνω, ας αναφερθούμε σε συγκεκριμένα παραδείγματα:

– Θεωρώ ότι ο περιφερειάρχης δεν πρέπει να μείνει με σταυρωμένα χέρια όσον αφορά στον αργό θάνατο που επέρχεται με τους μισθούς που επέβαλαν οι “κατακτητές” με τους εδώ συμμάχους τους. Με όλους τους παράγοντες της αυτοδιοίκησης και σκληρή πάλη, πρέπει αυτό το άθλιο σχέδιο εξαθλίωσης να σταματήσει.

– Να μην υπάρξει στο εξής παιδί που δεν έχει εξασφαλισμένο φαγητό, στέγη και μόρφωση.

– Να μην υπάρξει σπίτι που δεν θα έχει ρεύμα, νερό και θέρμανση.

– Να διαχειριστεί το θέμα των σκουπιδιών – αποβλήτων με τον πιο ανθρώπινο, οικολογικό και διαφανή τρόπο.

– Να σταθεί πρωτοπόρος στην αξιοποίηση και ανάπτυξη της αγροτικής – κτηνοτροφικής οικονομίας του τόπου, καθώς και του τουρισμού.

Δεν μπορώ να χωνέψω με τίποτα να φεύγουν τα νέα παιδιά στη Γερμανία, για να δουλέψουν σερβιτόροι και σουβλατζήδες, και να μην αξιοποιείται η δυνατότητα αυτής της γης, που ό,τι και να σπείρεις κάτω φυτρώνει.

Δεν είναι δυνατόν να καταφθάνουν στο Γύθειο 60 κρουαζιέρες με πλοία της μεγαλύτερης εταιρείας του κόσμου μέσα σε τέσσερις μήνες, που σημαίνει πάνω από 60.000 επισκέπτες, και να μην υπάρχει η δυνατότητα να αφήσουν ούτε ένα ευρώ. Και πώς να αφήσουν, αφού 11.00′ το πρωί τούς καλούν οι ταβερνιάρηδες να φάνε φρέσκο ψάρι, ενώ έχουν φάει “του σκασμού” στο πλούσιο πρωινό του πλοίου; Δεν θα μπορούσαν για παράδειγμα όλοι να κυκλοφορούν με ένα παγωμένο ποτήρι χυμό με τα πάμφθηνα πορτοκάλια μας μέσα στο λιοπύρι; Δεν θα μπορούσαν να έχουν φτιαχτεί 3-4 μικρά κιόσκια από το δήμο ή την περιφέρεια και να πουλάνε τα τοπικά προϊόντα σε φιλικές τιμές; Δεν θα μπορούσε κάθε φορά που έρχεται κρουαζιέρα να πραγματοποιείται μια εκδήλωση με μουσική και παραδοσιακούς χορούς και με γευστικές δοκιμές προϊόντων σε ένα σημείο του Γυθείου; Αντίστοιχα, με κάποιο συμβολικό ποσό ανά άτομο, να ξεναγούνται στα πιο σπουδαία αξιοθέατα της περιοχής με πλήρη μετάφραση στα αγγλικά; Ύπαρχει πιο φθηνή και επιτυχημένη διαφήμιση για να προσελκύσεις κάποιον να κάνει διακοπές και να μεταδώσει σε άλλους δέκα τις εμπειρίες του;

Για τα φημισμένα αγροτικά προϊόντα της περιοχής, η Περιφέρεια πρέπει να δράσει μεθοδευμένα και επαγγελματικά. Αυτό όμως προϋποθέτει ενδιαφέρον, μεράκι, οργάνωση…

Κλείνοντας, και με αφορμή τις αντιδράσεις ειδικά στο ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα Βουδούρη, τα πράγματα είναι απλά: Η λύση είναι γραπτή δέσμευση με συμβόλαιο και παρακολούθηση στόχων από τον κάθε υποψήφιο περιφερειάρχη, εν είδει συμβολαίου τιμής.