Περιφέρεια: 5 εκατ. ευρώ για τον καταρροϊκό πυρετό

provata

provata

Υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη και υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και των κτηνοτρόφων είναι, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη, το τρίπτυχο για την ορθή προσέγγιση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος του καταρροϊκού πυρετού, που εμφανίστηκε σε αιγοπρόβατα στην Πελοπόννησο.

Σε σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ότι μετά από τις προσωπικές του παρεμβάσεις προς την πολιτική ηγεσία υπεγράφη η κοινή υπουργική απόφαση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε “μεγάλη επιτυχία για την Περιφέρεια, αν αναλογιστούμε ότι ακόμα δεν έχουν κατανεμηθεί οι αρμοδιότητες στους νέους υπουργούς”.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης, μέσω της ΚΥΑ εξασφαλίστηκαν 5 εκατομμύρια ευρώ για την αποζημίωση των θανόντων ζώων, την ενίσχυση της αγοράς ζωοτροφών και την αγορά των φαρμάκων για τους ραντισμούς. Ο κ. Τατούλης σημείωσε επίσης ότι εξασφάλισε και τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, οι οποίες παρά την τεράστια έλλειψη σε ανθρώπινους πόρους έχουν κάνει μεγάλο έργο, ζητώντας από τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους, ώστε να επιτευχθεί καλύτερη ενημέρωση και άμεση προσέγγιση των κρουσμάτων.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε τέλος ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, από την πρώτη στιγμή που υπήρχε υποψία κρούσματος, έλαβε τα απαραίτητα μέτρα και κράτησε χαμηλούς τόνους για να μην επηρεαστεί η κτηνοτροφία.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος όλοι οι αντιπεριφερειάρχες, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας, εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων απ’ όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνιάτρων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπόρων Κρέατος και, αφού έγινε πλήρης ενημέρωση για τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, εξετάστηκαν λεπτομερώς όλες οι πτυχές του, αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισής του.