Περπάτημα και ποδήλατο: Ας κάνουμε τη Σπάρτη μια καλύτερη πόλη!

Ο δήμος Σπάρτης συμμετέχει και φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με στόχο την προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και ευαισθητοποίησης των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους.

Στόχος των δράσεων είναι η συμμετοχή όλων στις δράσεις που αφορούν μικρούς και μεγάλους. Το 2015 διοργανώθηκε μια ποδηλατοπορεία στο κέντρο της πόλης, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού πολιτών. Για το λόγο αυτό ο δήμος μας μαζί με άλλους 15 δήμους της Ελλάδας χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο με το ποσό των 10.000 ευρώ για την πραγματοποίηση δράσεων και μόνιμων έργων.

Έτσι το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρκετές δράσεις από 16-22 Σεπτεμβρίου, με κορύφωση των εκδηλώσεων την 22η Σεπτεμβρίου, την «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά την οποία προγραμματίζεται μεγάλη ποδηλατοπορεία από το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης μέχρι το Στάδιο και με τελικό προορισμό το Μανουσάκειο Μουσείο. Η συμμετοχή όλων είναι σημαντική και αναγκαία, ώστε να γίνει εμφανής η σημασία ενός ποδηλατόδρομου στην πόλη που θα δώσει διέξοδο στο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Άλλωστε ένας μεγάλος αριθμός πολιτών επιθυμεί να κινείται με ποδήλατο. Την ημέρα αυτή η οδός Κων/νου Παλαιολόγου, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, θα είναι ένας μεγάλος ποδηλατόδρομος και στα δύο ρεύματα. Έμποροι, εργαζόμενοι, μαθητές και επισκέπτες της πόλης καλούνται να μετακινηθούν πεζοί ή με ποδήλατο, ώστε να προωθήσουμε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, την τόνωση της ζωτικότητας της πόλης μας, καθώς και να συμμετάσχουμε στη διεκδίκηση των βραβείων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Οι συμμετέχοντες στην ποδηλατοπορεία το απόγευμα εκείνης της ημέρας θα έχουν το προνόμιο να διεκδικήσουν δώρα και προσφορές από καφέ, εστιατόρια και καταστήματα που στηρίζουν αυτή τη δράση.

Επιπλέον στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας ο δήμος προγραμματίζει να κατασκευάσει μόνιμες θέσης στάθμευσης σε σημαντικά σημεία της πόλης, ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες που επιλέγουν να μετακινηθούν με το ποδήλατο.

Οι εκδηλώσεις της εβδομάδας ξεκινούν σήμερα Παρασκευή στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής με μικρούς μαθητές της γ’ τάξης δημοτικού να μαθαίνουν τα σήματα κυκλοφοριακής αγωγής, ενώ αύριο Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου, στη συμβολή Κων/νου Παλαιολόγου και Λυκούργου θα μάθουμε πώς παίζεται το σκάκι από τον Σκακιστικό Σύλλογο με τους Μαρία Πετσετίδη, Γιώργο Κωστιάνη και Βασίλη Δημητρόπουλο.

Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου τα δημοτικά μουσεία της πόλης (Μουσείο Νεώτερης Σπάρτης και Μανουσάκειο Μουσείο) μαζί με την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη και το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού θα είναι ανοικτά για να μας υποδεχθούν, ενώ στο πάρκο ΟΤΕ ο Τάκης Αλεξανδράκης από το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας θα μας δείξει στην πράξη πώς θα κινηθούμε με τα μάτια κλειστά και με τη χρήση του λευκού μπαστουνιού όπως ένας τυφλός.

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν παιδικοί αγώνες μπάσκετ με τη συμμετοχή όλων των αθλητικών συλλόγων της πόλης στη συμβολή Κων/νου Παλαιολόγου και Λυκούργου, ενώ την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου χορεύουμε σε ρυθμούς λάτιν μαζί με τους χορευτικούς συλλόγους της πόλης και την μπάντα “Grupo Buenaventura”.

Τέλος, στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου η Εφορεία Αρχαιοτήτων ξεναγεί μικρούς μαθητές της ε΄ δημοτικού στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στην αίθουσα ψηφιδωτών και στην αρχαία Σπάρτη.

Σας περιμένουμε λοιπόν όλους να παίξουμε, να διασκεδάσουμε, να χορέψουμε και παράλληλα να χαρούμε τις ομορφιές της πόλης μας πεζοί ή με ποδήλατο.

Για το Δήμο Σπάρτης
Χριστίνα Μακρυσοπούλου
δημοτική σύμβουλος