Πετράκος: “Η κυβέρνηση να ακυρώσει τώρα τη σύμβαση ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων”

Δεν έγινε τελικά ούτε χθες, λόγω έλλειψης απαρτίας, η προγραμματισμένη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου, κατά την οποία μεταξύ άλλων θα συζητούνταν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις σε Λακωνία και Αρκαδία για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης με την Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου, Θανάσης Πετράκος, σχολίασε τα εξής:

“Η ματαίωση αυτή ήταν πράξη στοιχειώδους σεβασμού στη νομιμότητα εκ μέρους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και της πλειοψηφίας των περιφερειακών συμβούλων.

Η σημερινή σύγκληση του ΠΕΣΥ Πελοποννήσου δεν ήταν σύννομη, γιατί δεν τηρήθηκαν όσα προβλέπονται από τον κανονισμό του.

Ο κ. Τατούλης και η περιφερειακή αρχή οφείλουν να συνειδητοποιήσουν, έστω και μετά από εννέα χρόνια, ότι είναι υποχρεωμένοι να σέβονται και να τηρούν τη νομιμότητα.

Εκτός βέβαια από τη μη τήρηση της νομιμότητας, για μια ακόμη φορά, στη σύγκληση του ΠΕΣΥ, η Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου τονίζει ότι:

Είναι ριζικά αντίθετη, καταγγέλλει και δεν νομιμοποιεί πολιτικά τη σύμπραξη Τατούλη – Τσίπρα, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις υπέρ της ΤΕΡΝΑ ώστε να υλοποιηθεί το αντιπεριβαλλοντικό και αντιοικονομικό έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου.

Επαναφέρει με ένταση στην ημερήσια διάταξη το θέμα της ακύρωσης, άμεσα, της σκανδαλώδους αλλά και βλαπτικής για την τσέπη των πολιτών και το περιβάλλον αυτής σύμβασης με ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αποδεκτό, επιλέξιμο και σύμφωνο με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία είναι μόνο το εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αυτό σημαίνει εδώ και τώρα ακύρωση της σύμβασης ΣΔΙΤ και άμεση χρηματοδότηση των δήμων από την κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσουν σε ένα εναλλακτικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στις πολιτικές πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και επαναδιαλογής των υλικών”.

Η συνεδρίαση του ΠΕΣΥ ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στις 12 του μηνός, ημέρα Τρίτη και ώρα 3.30′ μμ στο Αποστολοπούλειο Κέντρο Τρίπολης.