Πιθανή η προοπτική συνεργασίας Πελοποννήσου – Σλοβακίας

synantisi

synantisi (1)

«Αναπτύσσουμε την εξωστρέφειά μας επ’ ωφελεία των πολιτών μας», δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, με αφορμή τη συνάντησή του με τον πρέσβη της Σλοβακίας κ. Peter Michalko στην έδρα της Περιφέρειας, την Τρίτη 4 Νοεμβρίου.

Αφού αποδέχθηκε την πρόταση του πρέσβη για συνεργασία με αντίστοιχη Περιφέρεια της Σλοβακίας, ο κ. Τατούλης έθεσε τον μαθητικό τουρισμό, καθώς και τη συμμετοχή σε εκθέσεις τουρισμού και προϊόντων, ως τις πρώτες δράσεις πάνω στις οποίες μπορεί να αναπτυχθεί πολύπλευρη αμοιβαία επωφελής συνεργασία σε κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο με τους φορείς των δύο περιοχών.

synantisi

Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης τη συνεργασία σε επίπεδο πανεπιστημίων για την υποβολή προτάσεων σε διευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και των επιμελητηρίων, τα οποία όπως είπε θα μπορούσαν να αποτελέσουν το συνεκτικό ιστό αυτής της προσπάθειας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε τέλος στην αύξηση των σλοβάκων τουριστών στην Πελοπόννησο, μέσω των πτήσεων charter προς το διεθνές αεροδρόμιο της Καλαμάτας, και σημείωσε τη βελτίωση του κλίματος των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο κ. Michalko από την πλευρά του χαρακτήρισε την Περιφέρεια Πελοποννήσου «ως την πιο γνώριμη περιοχή της Ελλάδας στη Σλοβακία και την πρώτη Περιφέρεια του ευρωπαϊκού πολιτισμού», προτείνοντας στον έλληνα περιφερειάρχη τη συνεργασία με αντίστοιχη Περιφέρεια της Σλοβακίας. Προσέθεσε μάλιστα τον χειμερινό, ορεινό και ιαματικό τουρισμό ως τομείς πιθανής συνεργασίας.

Ο σλοβάκος αξιωματούχος δήλωσε τέλος ότι η Πελοπόννησος βρίσκεται σε κρίσιμο γεωπολιτικό σημείο, αλλά και ότι η χώρα του βρίσκεται σε κομβική θέση για τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης, και πρότεινε συμπληρωματικές οικονομικές δράσεις που θα αξιοποιήσουν αυτά τα πλεονεκτήματα.

Ο κ. Τατούλης προσκάλεσε τον κ. Michalko να επισκεφθεί ξανά την Πελοπόννησο, ώστε να συγκεκριμενοποιηθεί η ατζέντα της συνεργασίας και ο ίδιος να αποκτήσει πιο σφαιρική εικόνα της περιοχής.