Πλήθος αγροδιατροφικών θεμάτων συζήτησαν εκτενώς Αραχωβίτης – Λυμπεροπούλου

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης «Πελοπόννησος Οικολογική», αποτελούμενη από την επικεφαλής Δήμητρα Λυμπεροπούλου και τον Νίκο Καλαποθαράκο, δημοσιογράφο και μέλος της παράταξης.

Στη συνάντηση, που διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, τέθηκαν και συζητήθηκαν εκτενώς καίρια θέματα και προβλήματα που απασχολούν την Πελοπόννησο, για τα οποία ο υπουργός προχώρησε σε αναλυτική ενημέρωση.

Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Λυμπεροπούλου και Καλαποθαράκος έθεσαν υπόψη του τα εξής:

1. Την ανάγκη θέσπισης θεσμικού πλαισίου, το οποίο έχει καθυστερήσει πολύ, για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Ο υπουργός δεσμεύτηκε να προχωρήσει τάχιστα προς αυτή την κατεύθυνση και να καταθέσει στην ελληνική βουλή το σχετικό σχέδιο νόμου. Ζήτησε μάλιστα τη βοήθεια των Οικολόγων στην τελική διαμόρφωσή του.

2. Τον κίνδυνο, αν το βακτήριο Xylella fastidiosa «περάσει» από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά μεσογειακά κράτη στη χώρα μας, δεδομένου ότι το βακτήριο εμφανίζει αυξημένες πιθανότητες να έρθει από λιμάνι. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι έχει δοθεί αυστηρή εντολή δειγματοληψίας στα νησιά και ειδικότερα στα Ιόνια, όπου όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό.

3. Όσον αφορά στα εκκρεμούντα εγγειοβελτιωτικά έργα της Πελοποννήσου, ο υπουργός διαβεβαίωσε πως η αξιοποίηση του ταμιευτήρα της Τάκας, το φράγμα του Ασωπού, το Φιλιατρινό φράγμα, καθώς και το φράγμα της Κελεφίνας, βρίσκονται επιτέλους σε τελικό στάδιο, ενώ το Μιναγιώτικο βρίσκεται σε σταθερή τροχιά υλοποίησης.

4. Η κ. Λυμπεροπούλου και ο κ. Καλαποθαράκος εξέφρασαν επίσης τον προβληματισμό τους για το θέμα του ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας. Ο κ. Αραχωβίτης τούς ενημέρωσε πως έχει ζητηθεί εκ μέρους του υπουργείου να συμπτυχτούν οι τέσσερις κατατεθειμένες προτάσεις σε μία ολοκληρωμένη, την οποία το υπουργείο έχει δεσμευτεί να δεχθεί.

5. Ένα άλλο θέμα που αφορά τους βιοκαλλιεργητές της Πελοποννήσου είναι η προκήρυξη του προγράμματος της Βιολογικής Γεωργίας και ειδικότερα της φυτικής παραγωγής. Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως το πρόγραμμα θα προκηρυχτεί μέχρι το τέλος του χρόνου με περιφερειακή κατανομή και το ποσό είναι της τάξης των 170.000 ευρώ.

6. Επίσης, σχετικά με τις αγορές βιολογικών προϊόντων -ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα τόσο των βιοκαλλιεργητών όσο και των καταναλωτών- ενημέρωσε ότι ολοκληρώθηκε η σχετική ΚΥΑ σε συνέχεια της νομοθετικής ρύθμισης και βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών.

7. Από την κ. Λυμπεροπούλου τέθηκε το ζήτημα των ηλεκτρονικών δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων, ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης του γεωργικού τομέα, το οποίο, αν και έχει θεσπιστεί νομικά, δεν φαίνεται να αποδίδει τα μέγιστα. Ο υπουργός φάνηκε γνώστης του θέματος και υποσχέθηκε πως θα διερευνήσει τα αίτια του προβλήματος και θα προχωρήσει σε άμεσες λύσεις.

8. Προτάθηκε ακόμη η δημιουργία ζωνών παραγωγής προϊόντων προέλευσης ή και ονομασίας, όπως για παράδειγμα η Νεμέα, κατά τα πρότυπα της Βουργουνδίας, που είναι ιδιαίτερα πρωτοποριακό ζήτημα. Ο υπουργός ήταν θετικός, ωστόσο ενημέρωσε πως προέχει να γίνει επιτέλους ο επίσημος κατάλογος ελληνικών ποικιλιών και εν συνεχεία να προχωρήσουν οι εν λόγω ζώνες.

9. Μία άλλη πρόταση που τέθηκε υπόψιν του ήταν η πιλοτική εφαρμογή των λεγόμενων free chemical zones, δηλαδή να οριστούν μικρές ζώνες καλλιέργειας αγροτικών προϊόντων όπου θα ελαχιστοποιηθεί η χρήση χημικών σκευασμάτων. Ο κ. Αραχωβίτης φάνηκε θετικός σε μία τέτοια προοπτική και επεσήμανε πως, αν ζητηθεί από μια περιοχή, το υπουργείο θα συμβάλει θετικά στην κατεύθυνση αυτή.

10. Επιπλέον συζητήθηκε η δημιουργία διεπαγγελματικών οργανώσεων, οι οποίες μπορούν και πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη, αλλά συμφωνήθηκε ότι πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις όπως η συμμετοχή ενεργών μελών και όχι «σφραγίδων», αλλά σαφώς και η ουσιαστική αρωγή του υπουργείου, για την οποία δεσμεύεται ο υπουργός.

11. Ένα ακόμη σοβαρό θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση ήταν ο φόρος στο κρασί. Ο υπουργός δήλωσε ότι είναι θέμα ημερών η ανακοίνωση της κατάργησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, κάτι που αποτυπώθηκε ήδη στον προϋπολογισμό του 2019 και αναμένεται να σφραγισθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

12. Προτεραιότητα, σύμφωνα με την «Πελοπόννησος Οικολογική», αποτελεί και η πιστοποίηση και δημιουργία βάσης δεδομένων για τα υλικά των ελληνικών παραδοσιακών ποικιλιών και των υβριδικών αυτών, ώστε να αποκλειστεί το πατεντάρισμα και η κλοπή τους από ανταγωνιστές.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι προχωρά η διαδικασία στα παρακάτω ζητήματα:

• καταγραφή του βιογενετικού υλικού,

• πιστοποίηση των πολλαπλασιαστικών και μητρικών υλικών για τα δένδρα,

• εντατικοποίηση των ελέγχων στις λαϊκές αγορές και

• τάχιστη καταγραφή από τον ΕΛΓΑ των ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα και προώθηση των διαδικασιών αποζημίωσης.