Μυήθηκαν στα “μυστικά” της Ευαγγελίστριας

peripatos (4)

peripatos (4)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη, 17 Ιουνίου, ο δεύτερος περίπατος στη «γειτονιά της Ευαγγελίστριας», που διοργάνωσε η Πνευματική Εστία Σπάρτης. Η συμμετοχή των σπαρτιατών ήταν μεγαλύτερη και ζωηρότερη σε σχέση με τον πρώτο περίπατο, που είχε πραγματοποιηθεί στη «γειτονιά του Μουσείου» το απόγευμα της Τετάρτης 20 Μαΐου.

Ο χθεσινός περίπατος περιελάμβανε ξενάγηση σε πολλά σημεία του πρώτου πυρήνα της πόλης της νέας Σπάρτης γύρω από τον ιερό ναό και την πλατεία της Ευαγγελιστρίας. Επισημάνθηκαν γωνιές και κτίρια που επιβίωσαν στο χρόνο και διέσωσαν τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία τους.

Πολύτιμοι οδηγοί – ξεναγοί στον περίπατο αυτό ήταν ο αρχιτέκτονας κ. Γιώργος Γιαξόγλου και ο ιστοριοδίφης κ. Νίκος Γεωργιάδης, αλλά και ο πρώην δήμαρχος Σπάρτης κ. Δημοσθένης Ματάλας. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή κατάθεσης μαρτυριών από τον κ. Θανάση Πολυζωγόπουλο, του οποίου η οικογένεια κατοίκησε επί σειρά δεκαετιών τη συγκεκριμένη γειτονιά. Παρεμβάσεις στην ξενάγηση έγιναν και από την επίσης κάτοικο της περιοχής κ. Χρύσα Λιούνη – Σαλαμάνου, όπως και από άλλους συνοδοιπόρους, οι οποίοι προσέφεραν, εκτός από τις γνώσεις τους, και πολύτιμο αρχειακό υλικό, όπως ο κ. Λεονάρδος Μονεμβασίτης.

peripatos (3)

Ο περίπατος κατέληξε στο κτίριο της Στρατιωτικής Λέσχης Σπάρτης, το οποίο οι πολίτες επισκέφθηκαν και εσωτερικά, όπου και ξεναγήθηκαν από τον διοικητή ΚΕΕΜ κ. Δημήτρη Σκορδά και τον ταγματάρχη κ. Δημήτρη Καπονικολό.

Οι περίπατοι της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης «στην πόλη του Όθωνα» θα συνεχιστούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η ΠΕΣ ευχαριστεί θερμά όλους για την πάσης φύσεως συμμετοχή και βοήθειά τους.

peripatosperipatos (1)peripatos (2)peripatos (5)peripatos (6)