Χιλιάδες πιστών από κάθε γωνιά της πατρίδας μας παρακολούθησαν το απόγευμα της Παρασκευής 16 Μαρτίου, μέσα σε κλίμα κατάνυξης, την Ακολουθία της Δ΄ Στάσης των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο, στον μητροπολιτικό ναό του αγίου Δημητρίου του Μυστρά.

Στην ακολουθία χοροστάτησε, ως προσκεκλημένος του σεβ. ποιμενάρχη μας κ. Ευσταθίου, ο σεβ. μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. Νωρίτερα, κατά την είσοδο των δύο επισκόπων στην καστροπολιτεία, ο κ. Ευστάθιος τέλεσε δέηση στο σημείο όπου σύμφωνα με την παράδοση μαρτύρησε το 1760 μΧ ο νέος άγιος της εκκλησίας μας, Ανανίας Λαμπάρδης, μητροπολίτης Λακεδαιμονίας.

Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας, ο σεπτός ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε αρχικά τα πλήθη των προσκυνητών που κατέκλυσαν κυριολεκτικά τον περιβάλλοντα χώρο του ιερού ναού και ευχήθηκε να βρίσκονται πάντα υπό την σκέπη της Παναγίας. Στη συνέχεια, αφού ευχαρίστησε τον σεβ. μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου για την αποδοχή της πρόσκλησής του, μίλησε με θερμά λόγια για το ήθος και την πνευματικότητα του, ζητώντας του να απευθύνει στο εκκλησίασμα τον ωφέλιμο λόγο του. Από την πλευρά του ο κ. Ιερόθεος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον σεβ. μητροπολίτη μας για την πρόσκληση, μέσω της οποίας του δόθηκε η ευκαιρία να χοροστατήσει σ’ έναν ιστορικό ναό, όπου το 1449 μΧ στέφθηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στους πολυάριθμους προσκυνητές, ανέπτυξε λόγο πνευματικής οικοδομής με θέμα την Υπεραγία Θεοτόκο.

Την όλη πνευματική πανδαισία συμπλήρωσε η χορωδία υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη του μητροπολιτικού ναού Σπάρτης κ. Παναγιώτη Χρόνη. Ομολογουμένως μέσα στα φωτισμένα καλντερίμια με τα λαδοφάναρα, ήταν μία υπέροχη βραδιά, γεμάτη δέος, συγκίνηση και μεγαλείο, που παρέπεμπε στο Βυζάντιο, όπου πρωτοψάλθηκε ο Ακάθιστος Ύμνος στο ναό των Βλαχερνών της Πόλης.

(με πληροφορίες & φωτό από immspartis.gr)