“Πλήρης αποδόμηση του κοινωνικού κράτους σε εφαρμογή του Μνημονίου 3”

Alexandrakis Takis

Alexandrakis Takis

γράφει ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Λακωνίας Τάκης Αλεξανδράκης

________________________________________________________________________________

Αναμενόμενη ήταν η αναστάτωση που προκάλεσε το άρθρο με τίτλο “Σε πορεία κατάργησης τα προνοιακά επιδόματα”, που διάβασαν πάρα πολλές φίλες και φίλοι μας στο ιστολόγιό μας. Δεχτήκαμε πολλά μηνύματα, σχόλια, τηλεφωνήματα, στα οποία απαντήσαμε δίνοντας διευκρινίσεις. Οι απαντήσεις μας ήταν κοινές για όλους και αφορούσαν τα στοιχεία που έχουμε όλοι στη διάθεσή μας, κυρίως μέσω διαδικτύου, για το πώς κινείται το πράγμα στο εξωτερικό και στο εσωτερικό.

Εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, συνεδριάσεις Επιτροπής “Σοφών” η οποία εργάζεται ανεξάρτητα από τη διεξαγωγή εκλογών, δηλώσεις σημαντικών προσώπων στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης κλπ είναι ορισμένα στοιχεία που μας βοηθούν να οδηγηθούμε στο βέβαιο συμπέρασμα πως συντάξεις και επιδόματα είναι στο στόχαστρο και θα υποστούν σίγουρα περικοπές μικρότερου ή μεγαλύτερου βαθμού.

Σημαντικές θεσμοθετημένες από το μνημόνιο 3 περικοπές αποτελούν:

Νόμος 4336/2015 (σελ. 1023) περικοπή κατά 1 δισ. € περίπου ετησίως (1/2 επί του ΑΕΠ) της κρατικής ενίσχυσης προς την κοινωνική πρόνοια, δηλαδή κατάργηση ή περικοπή κάθε είδους προνοιακών επιδόματων προς τα ΑμεΑ και τις ευπαθείς ομάδες.

Νόμος 4336/2015 (σελ. 1021) θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΕΕΕ), που θα εφαρμοστεί έως το Δεκέμβρη.

Άμεση κατάργηση όλων των ευνοϊκών ρυθμίσεων του Ν.4331/2015, που σημαίνει κατάργηση της ρύθμισης του άρθρου 3 του Ν. 4331/2015 (επαναφορά παραβόλου για την εξέταση σε ΚΕΠΑ για ανασφάλιστους και αιτούντες προνοιακά επιδόματα αναπηρίας), κατάργηση της ρύθμισης του άρθρου 7 του Ν.4331/2015 (αναστολή καταβολής εξωιδρυματικού επιδόματος παραπληγίας-τετραπληγίας κατά τη νοσηλεία των δικαιούχων), κατάργηση της ρύθμισης του άρθρου 9 του Ν.4331/2015 (αναστολή χορήγησης αναπηρικής σύνταξης όσο καθυστερεί η ιατρική κρίση του ΚΕΠΑ), της ρύθμισης του άρθρου 11 του Ν.4331/2015 (επαναφορά του καθεστώτος προσωρινής πιστοποίησης αναπηρίας, ακόμη και για όσους έχουν σοβαρές μόνιμες αναπηρίες και έχουν πάρει υψηλά ποσοστά αναπηρίας), της ρύθμισης του άρθρου 31 του Ν.4331/2015 (κατάργηση της σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων).

Τέλος, η ορθή και αντικειμενική εκτίμηση των συνθηκών από τους συνεργάτες του ιστολογίου μας, των οποίων οι απόψεις καταγράφονται στα σχετικά κείμενα που αναρτούμε, είναι δεδομένα που θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε την αλήθεια. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία που θα μας ζητήσετε, περιμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.