Δημοτικό Συμβούλιο: Πλήρης διαφοροποίηση Λεβεντάκη για τα απορρίμματα

Leventakis Dimos

Leventakis Dimos

Παρέμβαση για τη διαχείριση των απορριμμάτων έκανε στο δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης της Μεγάλης Δευτέρας ο σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δήμος Λεβεντάκης. Διαβάστε την πλήρη τοποθέτησή του, με την οποία τάσσεται εναντίον της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προτείνοντας αμιγώς κρατική διαχείριση των απορριμμάτων:

Το πρόβλημα των απορριμάτων είναι ένα προμελετημένο έγκλημα που φαίνεται ότι βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του. Όλα δείχνουν ότι μετά την Τρίπολη σειρά έχουν όλοι οι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, φυσικά και ο δικός μας.

Στις 31 Μάρτη έγινε δημοπρασία στην Τρίπολη για αποκατάσταση 76 συνολικά ΧΑΔΑ, με ύψος δαπάνης σύμφωνα με τη μελέτη 23 εκατομμύρια ευρώ. Απέβη άγονος, γιατί φαίνεται δεν τα βρήκαν μεταξύ τους ή αποβλέπουν σε απευθείας ανάθεση.

Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της ΕΕ, των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, συνένοχες είναι οι δημοτικές, οι νομαρχιακές και η περιφερειακή αρχή, γιατί οδήγησαν τα πράγματα σε αδιέξοδο για να έρθει ο «Σωτήρας», η ΤΕΡΝΑ, να αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων με εγγυημένη κερδοφορία δεκάδων εκατομμυρίων.

Είναι ένοχοι, γιατί εδώ και χρόνια διέλυσαν τις υπηρεσίες των δήμων, φρόντισαν να μην έχουν αδειοδοτηθεί ΧΥΤΥ στην Πελοπόννησο (πλην Ξυλοκάστρου), έκλεισαν τους ΧΑΔΑ. Ο δικός μας βέβαια είναι ακόμα ανοιχτός, αλλά στενεύουν τα χρονικά περιθώρια.

Άφησαν ανενόχλητο τον κ. Τατούλη να ολοκληρώσει το διαγωνισμό παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ, αφού ποτέ δε ζήτησαν να μάθουν το κόστος μεταφοράς, τις ρήτρες ποσότητας και ποιότητας που θα επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα.

Όλα δείχνουν οτι ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται. Ήδη έχει περάσει από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η διαχείριση των απορριμάτων δεν είναι ένα τεχνικό, άχρωμο, άοσμο και ουδέτερο πρόβλημα, όπως προκύπτει από την εισήγηση του κ. δημάρχου.

Είναι βαθιά πολιτικό και ταυτόχρονα ταξικό.

Δυο μόνο παράμετροι αρκούν για να τεκμηριώσουν αυτήν την άποψη.

Ποιος οφελείται και ποιος πληρώνει το μάρμαρο;

Σήμερα που οι πέντε καπιταλιστικοί όμιλοι έχουν πέσει σαν τα όρνεα στην τόσο κερδοφόρα επένδυση της διαχείρισης των αποβλήτων στην Πελοπόννησο και όχι μόνο,

Σήμερα που η παράδοση της διαχείρισης των απορριμάτων της Πελοποννήσου στην ΤΕΡΝΑ είναι προ των πυλών και επίκεινται οι υπογραφές, με δυσβάστακτες για το λαό συνέπειες (στην υγεία του, στην τσέπη του, στο περιβάλλον),

Δεν μπορεί η εισήγηση του κ. δημάρχου να μην παίρνει ξεκάθαρη θέση. Να μην υπογραφεί η σύμβαση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου, να μη χορηγήσει η κυβέρνηση δάνεια στην ΤΕΡΝΑ δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με την εγγύηση του δημοσίου.

Άρα το ζήτημα της επιχειρηματικής δράσης σε αυτόν τον τομέα είναι κρίσιμο και εδώ ο δήμος παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ. Αποσιωπά το ρόλο της ΤΕΡΝΑ και των γενικότερων σχεδιασμών κυβερνήσεων (σημερινής και προηγούμενων, καθώς και της ΕΕ).

Κρύβει ότι η ΤΕΡΝΑ και η κάθε ΤΕΡΝΑ θα είναι το αφεντικό στην όλη διαδικασία, που δουλεύουν για την κερδοφορία της μικρότεροι ιδιώτες ή και δήμοι, ακόμα και εταιρείες λαϊκής βάσης, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, όποια επιλογή ή ονομασία τούς δώσετε.

Ξεκάθαρα στην εισήγηση αναλύονται οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις με την αμαρτωλή Α.Ε. Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, η αναζήτηση διαδόχου για κομποστοποίηση, αδειοδοτημένες μονάδες διαχείρισης προφανώς ιδιωτικές, αφού δημόσιες δεν υπάρχουν. Ο δήμος θα διαθέσει προσωπικό και μέσα στον ευεργέτη ανάδοχο που θα επιλέξει τουλάχιστον για δυο χρόνια, δηλαδή όσο θα χρειαστεί η ΤΕΡΝΑ να ολοκληρώσει τα σκουπιδοεργοστάσιά της και τους ΧΥΤΥ.

Είναι πρόκληση, όχι μόνο να αποσιωπά κανείς τα σχέδια των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας, των καπιταλιστών -γιατί η σιωπή πολλές φορές είναι συνενοχή, αλλά και να παρουσιάζονται τα σχέδιά τους σαν επιτυχία, σαν φιλολαϊκά.

Με το που τελειώνει ο διαγωνισμός και η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ, ήδη ξεκίνησε η β΄ φάση.

Με λεφτά των δήμων, του λαού, με προγράμματα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, να γίνουν έργα προσωρινής ολοκληρωμένης διαχείρισης, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μέχρι να ετοιμαστεί η ΤΕΡΝΑ.

Θα γίνουν 14 ανοιχτές πληγές στην Πελοπόννησο τύπου Διδύμων Ερμιονίδας και όλα αυτά (δηλαδή πρώτες ύλες, αδειοδοτήσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός) θα πάνε προίκα στην ΤΕΡΝΑ.

Κρύβει συνειδητά ο κ. δήμαρχος ότι τα 800.000 έκτακτη επιχορήγηση του δήμου είναι για τις πιο πάνω δουλειές.

Δίνονται σε 14 από τους 26 δήμους της Περιφέρειας. Είχαν προγραμματιστεί από την προηγούμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση και υπογράφηκαν από τον αριστερό υπουργό στις 4 Φλεβάρη (δέκα μέρες μετά τις εκλογές – πότε πρόλαβε κιόλας;). Ακόμα δεν είχε ορκιστεί…

Τέλος είναι βαθιά ταξική και αντιλαϊκή επιλογή η οδηγία-κατεύθυνση της ΕΕ «ο ρυπαίνων πληρώνει», που από την εισήγηση παρουσιάζεται σαν δίκαιη, αφού το μέτρο αυτό είναι χειρότερο από τον πάλαι ποτέ «κεφαλικό φόρο». Πρακτικά σημαίνει απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας του μεγάλου κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στη βιομηχανία και ραγδαία μείωση για τις πολυτελείς κατοικίες των μεγαλοαστών.

Η δική μας πρόταση, που τη θέτουμε σε ψηφοφορία και σε αντιπαράθεση με την πρότασή σας, είναι:

Να μην υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και ΤΕΡΝΑ (να μπει χωριστά από την υπόλοιπη πρόταση).

Η διαχείριση απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα, χωρίς καμία ανάμειξη ιδιωτών σε όλα τα επίπεδα, χωρίς καμία πρόσθετη επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών, που πρέπει σε μια πορεία να απαλλαγούν από τη φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών.

Ο φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση που θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.

Το μικρό υπόλειμμα θα θάβεται σε χωροθετημένους από το κράτος χώρους, όπου θα έχουν παρθεί από πριν όλα τα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων (στεγανοποίηση – δεντροφύτευση κοκ).

Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να αναπτυχθεί και διαδημοτική συνεργασία με έσοδα που θα διατίθενται για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών”.