Ο δήμος Ευρώτα ενημερώνει ότι δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 637/τεύχος Β/01-03-2017 η κοινή υπουργική απόφαση οριοθέτησης περιοχών και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια (κατοικίες, επαγγελματικά κτίρια, αποθήκες οποιασδήποτε χρήσης, στάβλους, αγροτικές αποθήκες, αγροικίες εποχιακής χρήσης, βοηθητικούς χώρους, κλειστούς χώρους στάθμευσης [parking], διατηρητέα κτίρια, ιερούς ναούς και κτίρια που ανήκουν στο δημόσιο, ΟΤΑ κ.ά.) από τις πλημμύρες της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 2016.

Η οριοθέτηση αφορά στις παρακάτω κοινότητες του δήμου:
ΔΕ Σκάλας: ΔΚ Σκάλας, ΤΚ Βρονταμά, Λεήμονα, Περιστερίου
ΔΕ Έλους: ΔΚ Βλαχιώτη, ΤΚ Έλους, Μυρτιάς, Αστερίου, Γλυκόβρυσης και ΤΚ Αγίου Ιωάννη
ΔΕ Γερονθρών: ΤΚ Γερακίου
ΔΕ Κροκεών: ΤΚ Βασιλακίου και Δαφνίου
ΔΕ Νιάτων: ΤΚ Αγίου Δημητρίου Ζάρακος

Αρμόδια υπηρεσία για το έργο της αποκατάστασης των ζημιών των κτιρίων από τις προαναφερόμενες πλημμύρες είναι ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) Ν. Μεσσηνίας (Αθηνών 173, ΤΚ 24100, Καλαμάτα – τηλ. 27210 96970 και 96971).

Η στεγαστική συνδρομή συνίσταται από 60% δωρεάν κρατική αρωγή και 40% άτοκο δάνειο από πιστωτικά ιδρύματα. Στις περιπτώσεις που δεν χορηγείται στον δικαιούχο δάνειο από πιστωτικό ίδρυμα ή ο ίδιος δεν επιθυμεί τη λήψη του, δύναται να λάβει μόνο τη δωρεάν κρατική αρωγή από την αρμόδια υπηρεσία.

Δικαιούχοι στεγαστικής συνδρομής είναι οι ιδιοκτήτες οι οποίοι την ημέρα του συμβάντος έχουν την πλήρη ή την ψιλή κυριότητα κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες από τις πλημμύρες και χρήζουν επισκευής ή ανακατασκευής.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

α) Ο ιδιοκτήτης κτιρίου που έχει πληγεί από τις πλημμύρες, εφόσον επιθυμεί τον έλεγχό του και την έκδοση πορίσματος χαρακτηρισμού του, πρέπει να υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία αίτηση για διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίριο, εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφασης οριοθέτησης, δηλαδή μέχρι 1-6-2017. Η αίτηση αυτή θα συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας, οδοιπορικό σκαρίφημα και φωτογραφίες του πληγέντος κτιρίου. (Η αίτηση αυτή αφορά κυρίως στα κτίρια στα οποία δεν έγιναν αυτοψίες από τους μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών, ευθύς μετά την εκδήλωση των πλημμυρών)

β) Οι ιδιοκτήτες κτιρίων που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, προκειμένου να καθοριστούν δικαιούχοι στεγαστικής συνδρομής, για την αποκατάσταση των ζημιών, πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια υπηρεσία αίτηση με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, εντός προθεσμίας ενός έτους από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφασης οριοθέτησης, δηλαδή μέχρι 1-3-2018. (Είναι υπό έκδοση υπουργική απόφαση σχετικά με τις προθεσμίες και τη διαδικασία χορήγησης της στεγαστικής συνδρομής [δικαιολογητικά])

Δείτε το ΦΕΚ στην ιστοσελίδα του δήμου Ευρώτα (www.evrotas.gov.gr).