Πλημμύρισε πορτοκάλια το Σύνταγμα

Syntagma 20-12-13

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι αγρότες από νομούς της Κρήτης και άλλων περιοχών της χώρας, διαδηλώνοντας κατά της φορολόγησης των αγροτεμαχίων.

Περίπου 1.000 αγρότες από την Κρήτη έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες στον Πειραιά, προκειμένου να συμμετάσχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο. Έφεραν μαζί τους κρασί, τσικουδιά και διάφορους μεζέδες, τους οποίους τοποθέτησαν σε τραπεζάκια στην πλατεία, ενώ συνάδελφοί τους από την Πελοπόννησο μοίραζαν πορτοκάλια στον κόσμο.

Ένταση επικράτησε στο Σύνταγμα, όταν η αστυνομία ακινητοποίησε στην Παλαιά Βουλή φορτηγό με πορτοκάλια, προκειμένου να μη γίνει η διανομή στο Σύνταγμα. Τελικά, τα πορτοκάλια ξεφορτώθηκαν στην πλατεία Κολοκοτρώνη, απ’ όπου οι αγρότες τα κουβάλησαν στους ώμους μέχρι την πλατεία Συντάγματος.

Αντιπροσωπεία των αγροτών μετέβη στη βουλή, προκειμένου να επιδώσει ψήφισμα. Στις 14.35΄ ολοκληρώθηκε η συνάντηση, η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.

Κατά την ακρόαση των φορέων στη βουλή, ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, κ. Κωνσταντίνος Σκιαδάς, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, στον οποίο θα πρέπει να βασιστεί η ανάπτυξη, επιβάλλει φορολόγηση και οι αγρότες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.

O φόρος στα αγροτεμάχια υπολογίζεται με βασικό συντελεστή 1 ευρώ ανά στρέμμα και την εφαρμογή των συντελεστών θέσης, χρήσης, άρδευσης, απαλλοτρίωσης και του συντελεστή ύπαρξης κατοικίας κατά περίπτωση.