“Πλημμύρισε” Καζαντζάκη η Πνευματική Εστία

Kazantzakis kai Poiisi (4)

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, με τίτλο «Καζαντζάκης και ποίηση», είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Τρίτης (19/2) στην αίθουσα «Γεώργιος Περδικλώνης» της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης.

Ομιλητής ήταν ο κ. Γιώργος Στασινάκης, τ. βοηθός κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης και πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), ο οποίStasinakis Giorgosος -όπως αναφέρθηκε- έχει μία και μόνον αποστολή: να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη του εμβληματικού συγγραφέα σε όσους τον γνωρίζουν και να διαδώσει το πολύτιμο έργο του σε εκείνους που το αγνοούν.

Ο κ. Στασινάκης αναφέρθηκε σε σημαντικές στιγμές της ζωής, του έργου, καθώς και σε σκέψεις του έλληνα συγγραφέα και ποιητή γύρω από τη ζωή και την τέχνη. Εξάλλου, έγινε παρουσίαση της ποιοτικής πορείας του δημιουργού μέσα από τέσσερις σκοπιές: 1) τη διαρκή αγάπη για την ποίηση, 2) το ρόλο του ποιητή, 3) τους πιο αγαπημένους του ποιητές και 4) την ποιητική του δημιουργία. Η όλη έρευνα είναι βασισμένη στα γραπτά και τις μαρτυρίες φίλων και συγγενών του.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκαν από τα μέλη της Ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας Λακωνίας κ.κ. Αγγελική Κακαλέτρη και Πέπη Γαβαλά αποσπάσματα από έργα του.

Στο τέλος της ομιλίας ο κ. Στασινάκης απάντησε πρόθυμα σε όλες τις ερωτήσεις των παρευρισκομένων για τη ζωή και το έργο του ασυμβίβαστου μεγάλου δημιουργού.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με τη συνεργασία της Κουμανταρείου Πινακοθήκης.

Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη αποτελεί ένα πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε στη Γενεύη το 1988 με τη συμμετοχή της Ελένης Καζαντζάκη και του Γεώργιου Ανεμογιάννη. Κύριος σκοπός του είναι η προώθηση με διάφορους τρόπους (και ιδιαίτερα με μελέτες) του έργου και της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957). Αριθμεί περισσότερα από 6.053 μέλη σε 122 χώρες και διοικείται από μία συντονιστική επιτροπή, η οποία εκλέγεται κάθε τρία χρόνια από τα περιφερειακά συμβούλια. Ο σύλλογος είναι οργανωμένος σε τμήματα κατά χώρες.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στις ιστοσελίδες του σωματείου www.amis-kazantzaki.gr και www.amis-kazantzaki.ch, στη διεύθυνση Ακριτών 31-35 (ΤΚ 14234) Καλογρέζα, Αθήνα, στο τηλέφωνο 6945936887 και στο e-mail: nikosmathious@gmail.com, υπεύθυνος κ. Νίκος Μαθιουδάκης.

Αφροδίτη Ρουμανέα